Sweet Escaped - Genting Highland

Salam.

Hai korang.. Nak cerita ni.. Beberapa bulan yang lepas, kiteorang pergi Genting Highland Kota Keriangan. Huu. Keriangan lah sangat.. First time pergi sejak ada anak. Heee.

Sebenarnya, husband ada kerja dekat area PWTC. So kalau kerja dia tak berapa banyak, dia memang akan bawak anak bini. Maka, anak bini melompat keriangan lah! Hureyyyyyy~~ Kahkah.

Lepas husband settle kerja, kiteorang terus ke Genting. Takde booking hotel apape. Main redah aje. Bila check online, memang murah lah harga First World Hotel tuh. Ada promotion tapi nak booking untuk hari ni dah tak sempat. So memang kena walk-in jer. 

Bila sampai sana, cari parking dan terus ke lobi hotel. Nasib baik ada bilik. Dalam RM18*.**. Tak sampai RM200. Tapi takpe lah, still under budget. Kuikui. Lepas dapat kunci, check in hotel dulu. Rehat. Petang sikit baru kiteorang jalan jalan dalam Indoor Theme Park.

Perut lapar. Makanan semua mahal. Harga jadik double. Phew. Lupa pulak nak beli megi cup. Kahkah. Tapi takpe. Sesekali kan... Bila perut lapar, kiteorang pergi makan dekat Kenny Rogers. Lepas makan, jalan jalan lagik. Main la beberapa permainan dalam Indoor tuh. Naik rusa terbang. Gile menakutkan. Gayat. T___T Menyesal naik. 

Oh yer. Outdoor Theme Park belum siap lagik. Maybe tahun depan. Nanti insyaAllah, ada rezeki nak pergi lagik. Tapi nak main permainan yang mengerikan tuh, memang TAKKKK lah. Nak naik cabel car pon aku takot. Kahkah...

Jap je dah tinggi budak kecit ni.

Lepas dah layan beberapa games, perut balik. Adussssss. So, kali ni kiteorang makan dekat Marrybrown pulak. Take away jer. Makan dalam bilik. Lepas makan, balik hotel, tidoooooooooo.

The next day, kiteorang check out awal sebab nak bawak Aleesya pergi petik strawberry dekat Genting Strawberry Park. Ceyyyyyyyyywahhh. Padahal Mommy dia yang nak sangat. HAHA. Alaaa..tak ingat berapa tiket masuk dalam tuh, tapi murah lah. Tak samapi RM 10 seorang. Kanak-kanak bawah 2 tahun, FOC. Best lah dalam ni. Macam macam ada. Bukan setakat strawberry tapi Lavender Valley pun ada.





Settle jalan dalam ni, beli lah beberapa barang then balik Melakaaaaaaaa. Bye bye. Nanti ada masa, sambil minum air, kiteorang menyelam lagik. Kihkihh.

Next entry will be Jalan jalan Pantai Timur pulakkkkk. Memula macam tak jadik pergi sebab sakit pinggang, tetiba last minute rasa macam nak pergi pulak. Kaki jalan betul. Haha. Besok besok ekk kite taip. Byeeeeeeee~~ ^__^

Sweet Escaped - Temerloh, Pahang

Salam.

Hai korang.. Lama kite tak update belog ni. Banyak sangat cerita delay. Rasa sekarang ni nak aktif update belog macam zaman bujang dulu. Aci tak..  Huhiiii..

Lepas habis kontrak cikgu ganti bulan lepas, terus balik Melaka. Tapi hasben kite cakap, Shiaaaannnnn mommy dah lama tak dapat pergi jenjalan. Mana tak nye, kite cuti Jumaat Sabtu. Hasben pulak Sabtu Ahad. Celah mana nak hip hip horreyyyyy... Huhuu.

Kat rumah, posing dulu sebelum gerak.

Dress up Aleesya Eryna over sangat kauuu. Haha.
Memula decide nak jenjalan kat Port Dickson, tapi time tuh jerebu teruk. Check IPU kat website Apim, cuma Pahang je yang clear dari jerebu. Kalau ada pun, sikit sikit jer laa. So dari Muar ni kite orang direct ke Pahang.

Lambat sangat Abah ni drive.
Meh adik ganti. :-P

Alih alih sampai Temerloh. Kihkihh. Ingat nak ker Jengka, hasben nk tunjuk tempat kerja lama dia tapi rasa macam penat pulak duduk dalam kereta lelame. So, larat sampai Temerloh aje. Sampai kat Temerloh, gugel dulu hotel. Kite orang check in kat U-Design Hotel. Semalam dalam RM95 camtu.

Suke dia dapat baring kat katil hotel setelah
dekat 3 jam duduk dalam kereta. Huhuuu.

Sebelah hotel ada macam Mall kecik. 
Pergi pusing pusing jap. 
Aleesya nampak kereta ni terus nak naik. 

10 minit RM5.
Nanti Abah beli satu ek. Main puas puas kat ghumah.
Hihiii

Malam tu kite orang jalan jalan dekat Car Boot Sale area bus stand Temerloh. Tapi Aleesya cam terbatuk-batuk. Maybe ada kesan jerebu sikit. Tak shopping banyak pun sebab tak lama. Cuma beli perfume. The next day plan nak ke pasar tani kat sepanjang sungai pahang tapi tak jadik sebab sesak sangat. Macam leceh pulak nak redah ramai orang. 

Kite orang just pergi Deerland dan Kuala Gandah. 
Bestttttt sesangatttt. 
Huhuuu.

Kat Deerland tuh, masuk murah jer. Sorang RM6. Bayi FOC. Huhuu. Kat Kuala Gandah tuh pulak, FOC. Tak payah bayar langsung. Kite orang pergi dua tempat tuh je. Tidur semalam aje kat Temerloh sebab esoknye tu hasben ada hal.

Sebelum check out.
Ok. Jom sambung jalannnnnn~

Dalam Deer land, ada banyak bintang lain selain Rusa. Ada rabbit, snake, birds.. Macam macam lagik. Sesuai lah bawak anak bini jenjalan.

Deerland.
Bagi rusa makan free jer. 

Rusa rusa ni gelojoh.
Hahaaa.

Boleh pegang ular sawa..
Memang TAKKKK lahhh nak pegang. 
Zzzzz!

BIRD!

Pusat Konversasi Gajah Kebangsaan, Kuala Gandah.

Yang kat Kuala Gandah pulak, tempat gajah. Ada banyakkkk gajah. Ada pertunjukkan gajah, boleh bagi gajah makan. Teruja si Aleesya dapat tengok elephant. Dulu pernah bawak dia ke Zoo Melaka. Tapi masa tu dia kecik lagik. Next time nak bawak lah dia pergi lagik.

Kat tempah gajah ni, bila nak bagi gajah makan, kena beli makanan dia. Beli tebu seiikat dalam RM3 jer. Best jugak bagi gajah makan. First timeeeee. Bestttttt. Ngeeeee. Entrance fees dia FREE tapi nak bagi gajah makan, bayar RM3. So, okey lah kan? Huuu.

Sejak ada anak ni, nak pergi mana mana pun pikir tempat yang sesuai dengan anak. Percutian kali ni memang sweet escape betul. Seronok dan tak banyak guna duit. 

Siapa kata nak ber seronok kena ada duit banyak? Heeeee. Ok. Till we meet again. Nanti esok kite tulis lagik k. Byeeeee. ;)