.bagaimana nak luka bersalin cepat kering?

Salam.

Yuhuuu. Hari ni kite nak share macam mana cara nak luka selepas bersalin tu cepat kering. Yang ni untuk cara bersalin normal yer. Untuk bersalin secara czer, iols belum tau lagik bagaimana caranya. Belum ada pengalaman. Hihi. 

Caranya mudah sahaja. First kena jaga kebersihan. Kena tukar pad selalu. Macam kite, setiap kali pergi toilet untuk kencing atau bery, kite akan tukar pad. So, luka tuh akan cepat kering. Memang akan guna banyak pad sikit, tapi yang penting, cepat kering. Huhii.

Lepas tuh, rajin rajin sapu ubat kuning tuh pada luka. Lepas cuci bersih, sapu ubat kuning tuh pastu baru tukar pad baru. Make sure kena sentiasa kering tau. Jangan tunggu pad penuh baru nak tukar.

Macam kite, kite tak guna maternity pad sebab kite rasa macam tak selesa dan tebal sangat. Bila nak duduk, rasa sakit. So, kite guna pad yang jenis herba tuh. Lagi best. Nipis lepas tuh dia bagus. Berangin jer. Huhuuu.

Jalan pun kepit kepit. Jangan lah jalan lelaju. Kang kalau jahitan tu koyak, tak pasal pasal kena jahit semula. Sakit woo. Bila time duduk pulak, better duduk senget sikit. jangan tekan dekat bahagian luka tuh. Adoiii tetiba teringat pulak macamana ngilunya luka ittewww. Hihihi. 

Minggu kedua lepas bersalin, kite dah boleh pakai seluar. Hihi. (Sebenarnya kite tak pandai pakai kain batik !@#$%^&) Tapi pakai seluar yang jenis stretchable tuh lah. Huhuu.

So, good luck untuk korang. Pemakanan kena jaga jugak ! Heeeee. Okbaiiiii~ Sekian sahaja entry mak mak untuk anda semua. Ngeeeeeeeeeee.

Dah pandai duduk sendiri!
6 bulan 2 minggu 6 hari
:)