.cerita seram

Salam.

Pernah tak korang rasa pernah kena hempap time tengah sedap sedap tidur. Ni bukan 18sx punya cerita okey. Ni betul betul seram ni. (Pada kite lah.) Ok, cerite nya macam ni....

Bulan lepas, masa tuh dah pukul 11 malam. Aleesya dah tidur. Husband kite pulak tengah tengok tv. Kite memang tak pernah tinggalkan Aleesya tidur sorang sorang dalam bilik. Kite mesti temankan dia. Masa dia tengah tidur tuh, kite baring sebelah dia, main game Farm Heroes Saga kat Ipad. Huehue. Memang tak bajet pun nak tidur. Tapi tiba tiba terlelap.

Masa tuh dah nak pukul 12malam. Selang 2-3 rumah dari rumah kite pulak tengah ada latihan kompang sebab esoknya tuh ada majlis kahwin kat situ. So, bising lah kat area rumah kite. Time tu pun, kite tak tutup pintu bilik. Nampak Mama kite lalu depan bilik. Cuma kite tak tegur aje lah Mama.

Tepat pukul 12 malam, husband still tengok tv kat luar. Kite pulak tetiba macam terlelap. Bila dah terlelap tuh kompem kompem lah tak baca doa tidur dan ayat kursi. Kite dengar jam dinding rumah kite berbunyi 12 kali menunjukkan dah pukul 12 malam. Tapi kite macam tak boleh bangun.

Dalam time tuh, tetiba kite rasa badan kite berat sangat. Tak boleh bangun. Susah sangat. Dah cuba bangun banyak kali tapi tak boleh. (T__T) Kite nampak Aleesya baring kat sebelah kite. Nak bangun tapi tak boleh. Nak jerit, suara tak keluar. Nak nanges pun tak boleh. Pastu kite kuatkan semangat. Kite baca apa yang kite ingat. Doa nabi yunus. Surah Al-fatihah. Ntah apa lagi kite baca. Pastu kite berjaya bangun, kite duduk. Cepat cepat kite amek handphone pastu miskol husband kite yang tengah tengok tv kat luar.

Pastu bila husband masuk je bilik, kite terus nanges nanges. Gila kau first time kena macamni. Tengok jam, baru pukul 12.05 malam. Dalam masa 5 minit, syaitan dah boleh kacau kite. Isk. Kite takut gile. Terus husband peluk kite pastu dia baca baca ayat kat kite. Padahal masa tuh, Mama pun tak tidur lagi. Tengah basuh baju. Husband tengok tv. Kat luar bising bising orang praktis kompang + rewang. Tapi still, kite boleh kena kacau.

Kebetulan masa tu kite baring telentang. Kalau baring mengiring, mungkin tak kena hempap. Nasip baik kite yang kena. Kalau anak kite yang kena? (T___________T) Lesson learnt. Pasni kena selalu baca ayat ayat kursi kalau nak baring baring. Takut terlelap ke apa ker. 

Along kite dulu selalu kena macamni. Masa zaman dia sekolah. Dia duduk asrama, so bilik dia kat rumah ni memang selalu kosong. Nanges nanges dia datang bilik kite, cerita kat kite dia kena hempap. Tapi kite masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Ye la, sebab tak pernah kena. Ni dah kena, baru rasa macamana. 

Korang pernah kena tak?

Minta simpang.
Nauzubillahiminzalik..


.hari hari aleesya eryna weeeeeehuuuuuuuuu~

Salam.

Hari hari cerita pasal anak dekat pesbuk. Huhuu. Mesti lah cerita pasal anak sendiri. Ye dak? Biasalah anak 1st memang ke-eksaited-an nya terserlah. Huehue. 

Sebenarnya, update gambar dan status dekat pesbuk lagik cepat dari update ini belog. Lagi malas ini olang mau menaip entry. Haish. Ok. Dah, benti membebel. Mukadimah aje dah 2 perenggan. Haha.

Amboi kaki tuh kemain suka nak angkat angkat.

Ok. Nak cerita. Aleesya Eryna sekarang ni kemain lagik mengada ngada sejak sejak dah kenal orang ni. Lagi lagi mengada dengan Abah dia. (-.-) Yang peliknya, kalau Abah pergi kerja, elok aje duduk rumah dengan Mami. Kalau Abah dia ada, pandang Mami pun tak sudi. KECUALI time nak susu. HAHA. Ye lah, Abah mane ada susu. :-P



Hah, lagik satu. Time malam nak tidur. Dulu masa dia kecit kecit (skang pun kecit lagik hihi), Aleesya tidur dekat baby cot dia sendirik. Tapi lama lama, kite rasa baik dia tidur sama katil dengan kite sebab senang kite nak susukan dia tengah malam. Kalau awal awal dulu, setiap 2 jam, dia nak susu. Tapi bila dah besar sikit ni, dia akan bangun malam sekali aje minum susu, dalam pukul 3-4pagi. Lepas tuh dia tidur balik. Kul7 baru bangun.

So, kalau dia tidur dalam baby cot, kite takut kite tak perasan dia merengek nak apa-apa. Baik dia tidur dengan kite. Kite pulak jenis cepat sedar. Kalau tidur dengan kite, dia akan tidur tepi sekali, kite kat tengah then husband kite kat tepi. Aleesya Eryna tak boleh tidur tengah tengah sebab nanti kena siku Abah dia. Siku Abah dia tajam. Biarlah Mami yang berkorban. (T___T)

Lagi 2 hari Aleesya Eryna cukup 4 bulan. Masa check up 3 bulan hari tuh, berat dia dah 5.79kg. Skang ni mungkin dah 6kg lebih. Kite dah tak kuat dah nak angkat dia lama lama. Lenguh woo. 

Oh yer. Kite dah kurus. Yey! (Walaupun sedikit buncit) Ingat senang ke nak kurus dengan perut yang tak buncit SELEPAS bersalin. ;-) Yang nak perli perli tuh, sila mengandung dulu ye. Tapi kurus kurus kite pun, still tak dapat nak pakai seluar jeans faveret. Cuma 2 helai aje boleh pakai. Yang lain lain masih dalam kotak. WUaaaaaaaaaaa.

Senyuman yang mahal.
(-.-)

Alhamdulillah, dah cukur.
Walaupun rambut asal memang nipisssssssss.
(-______-)

Kemain hepi padahal nak pergi kedai makan aje.
:-P

Aleesya Eryna dan kawan kawan. :-P 

Nekma balik kerja mesti main main dengan Alees dulu. 
Hihihi.

Dah belajar meniarap!
Walaupun tangan dia selalu sangkut. (-,-)

Tadi Mama tegur kite, Makan banyak tapi tak gemuk jugak. Kering aje Mama nengok. HAHA. Tips untuk kurus selepas bersalin adalah BREASTFEED. Hureyy! Alhamdulillah, dah berjaya BF Aleesya Eryna setakat ni. Susu pun alhamdulillah cukup. InsyaAllah, ada rezeki nak BF sampai dia umur 2 tahun. 

Budak bulat.

Ok bye bye kawan kawan Mami.
Nanti ada masa, Mami kite tulis lagiiiiiii....

.blog updated

Berangan nak update blog setiap hari macam dulu dulu, tapi ada jer menda nak buat. Ada banyak benda nak share huhuu. Harap masih ada orang sudi baca belog kite ni. Hihihi. Will update later. Stay tuneeeee~