.bikin gua panasssssssssssssss je !


Salam.

Pepagi lagik dah buat mood kite kelaut. Hmm ceritanya macamni. Kan kite ada buat biz al-quran pelangi. Biasa hari hari memang akan ada orang beli dan kite dah mention dekat blog/FB, kite cuma akan buat pengeposan pada hari Isnin dan Khamis sahaja. Kite tak pos hari hari. Ok. Nak dijadikan cerita, ada satu hamba Allah ni dia nak beli alquran dari kite. Memang dah whatsapp kite dari semalam. Dia cakap, nak transfer payment pagi ni dalam pukul 8-9pagi sebab semalam line tak ok.

Pastu pagi tadi, dia whatsapp kite semula. Dia cakap dah transfer. Dia forward kat kite SMS yang CIMB bagi dekat dia sebagai proof of payment. Ok. Kite nak tanya penjual online yang lain. SMS tuh boleh dikira sebagai PROOF OF PAYMENT ke? Mesti lah tak boleh sebab sms boleh di-edit. Kite tak cakap dia nak tipu kite tapi sebagai langkah berjaga jaga. 

So, kite mintak lah proof of payment. Baik baik kite cakap. Kite suruh dia print screen receipt sebab dia buat online transaction dari CIMB ke Maybank kite. Tapi dia cakap tak boleh print screen. (EH, tak belajar ke print screen dari computer? Tekan aje lah print screen kat keyboard. LOL) Ataupun benda paling senang, snap aje gambar.

Biasanya, kalau orang tu transfer dari Maybank ke Maybank, memang tak ada masalah sebab kite boleh check direct dekat M2U punya website. Tapi bila dari CIMB, biasanya dia akan ambil masa dan ada SEDIKIT charges. Mungkin 1-2 hari sebab biasa dekat receipt dia akan tulis status "Accepted for processing" dan bukannya Successful. Kite syak akak ni tak pernah online shopping agaknya. Hmm..

Bila kite mintak dia snap gambar receipt proof of payment, terus dia melenting, nak maki maki kite tak tentu pasal. Dah kenapa dia ni? !@#$%^&*












See?

Siapa yang biadap sekarang ni? Dia siap cakap nak check sama ada duit tu dah clear atau tak dekat sistem. Maybe sebab dia kerja dekat CIMB sebab ikut alamat yang dia bagi untuk pengeposan, kite tengok ada perkataan CIMB. 

Salah kite ke sebab kite mintak receipt tu tadi? (-.-") CIMB memang take times sket kalau nak transfer duit ke bank lain.

Tengok bahagian notes tu.
(Image ni kite gugel je. Credit to the owner)

Dia transfer pukul 8 lebih tadi. So, masuk duit "same day". Tapi bukan lah on the spot sebab dia buat IBG transfer. Maybe petang sikit atau malam. Charges pun cume 10 sen. (Ikut whatsapp dia, die merungut sebab kena charges. Padahal seposen je pun) Ada lagik satu jenis transfer, tak sure apa nama dia. Yang tu charges RM2.00 dan duit pun boleh masuk on the spot. 

So, takkan lah kite nak pos barang dia pagi ni jugak sebab dia claim dia dah bankin duit kat kite. Tapi kite tak received lagik payment?? Dats why kite mintak resit sebab even duit tak masuk lagik, kite boleh proceed order dia. Win-win situation lah kan? Tapi dia dah mintak refund duit. So, once dah clear, kite akan refund balik. Ingat kite hadap sangat duit dia. Siap perli kite makan duit haram :')

Ok. Sekian sahaja entry luahan perasaan. Pepagi lagik dah buat orang panas hati. !@#$%^&*

***sambungan
Sekian.

Hmm kesiannn.. 
T___T