.pencarian botol susu tamat :-P

Salam.


Kan hari tuh kite pening pening dok fikir pasal botol susu kan? Yey! Kepeningan itu tamat di sini. :-P Ok. Meh nak cerita dari mula. Tak de mukadimah, tak best. :-P Haha. Hari ni kite ada appointment dengan Dr. So, lepas settle check up semua, tetiba husband ajak pergi beli botol susu since dari hari tuh kata nak beli, tapi kite ni tak suka jalan banyak banyak. Cepat penat. So nak beli kat tempat yang tak banyak jalan. Hihi,

Memang dah plan nak beli botol susu dekat Guardian jer. Sebab senang. Point nak beli botol susu jer. Sampai berus botol pun terlupa nak beli. HAHA. Tuh la. Fokus sangat. :-P Kite cuma beli botol susu 5oz dan teat 2 biji. Total both barang ni dalam RM41 jer. Botol tuh RM24.90. Teat plak RM16 kalau tak silap. Ada perasan jual kat online tapi malas lah nak beli online. Harga pun lebih kurang tapi kena tambah kos pos lagik. Leceh. :-P Tapi ada jer barang lain kite beli online. Hehe.

Kan memula kite cakap kite nak beli botol susu Tommee Tippee yang gemok dan comel tuh kan. Carik kat mall, tak jumpa. Online banyak. Tapi takde warna pink. Kalau ada pun, saiz 9oz. Besar sangat. Tak nak lah besar besar. Baby baru je nak belajar menyusu. Lagipun, botol susu ni buat ada ada jer since kite pon belum kerja lagik. Heee.

Botol susu untuk #babyAE ^_^

Walaupun bentuk dia tak secomel botol TT tuh, tapi botol ni bagus. Kite ada pernah terbaca review dekat satu blog ni. Pastu kakak kite sendiri pakai botol susu jenis ni. So, memandangkan kite malas fikir, kite pon beli jer yang ni. Senang. Heeee. ^__^

Kakak kite pesan, suruh beli botol susu yang untuk 0-6 bulan. Lepas tuh, teat dia pulak, ambil yang S. Mesti korang tak berapa nak faham kan? Kite pun memula tak faham jugak. Kakak kite yang banyak ajar. So, kite ajar korang pulak ek. ^_^

Teat (puting) saiz S tuh untuk sedutan susu yang slow. Ala ala macam sedut mommy breast. Bile sedut, baru keluar. Lubang dia kecit sesangat. So, baby takkan tersedak lah bile minum susu tuh sebab aliran susu dia slow. Kalau baby dah 6 bulan keatas pun, beli jugak teat yang saiz S. 

Kalau yang saiz M tuh pulak, untuk susu formula. Once baby dah tak menyusu badan or korang bagi susu formula (susu tepung dalam tin tuh), korang leh guna yang saiz M. Yang saiz L pulak, untuk yang letak nestum dalam botol.

Lepas tuh, kalau korang perasan, teat yang kite beli tuh, ada yang putih dan ada yang kuning. Ok. Meh kite explain beza dia ek. Cewah. Ye ye oh je kite neh. HAHAHA.

Jenis "Latex"

Yang jenis kuning ni, jenis latex. Latex tuh getah lah kan. Dia cam lembut sikit. So, baby tak de lah terkejut ke ape kan kalau sumbat dengan teat neh. Nanti baby dah ada gigi, baru boleh tukar dengan teat yang warna putih. Yang warna putih tu keras sikit. 

Jenis "Silicone"

Yang ni jenis silicone. Putih bersih. Cuma sedikit keras. Bila baby dah ada gigi, boleh guna yang ni. Sebab kalau yang latex tuh, kalau dia gigit, nanti koyak pulak sebab lembut sangat. (>_<) Masa kite beli botol susu tadik, teat yang sedia ada kat botol tu size M lepas tuh silicone. (-.-") Botol susu yang ada teat size S dan latex takde warna pink. So, teat size M tuh kite simpan dulu. Dan boleh digunakan di masa akan datang. Nak botol susu pink punya pasal. Hihi. :-P

Anak buah-buahan disamping botol susu NUK beliau.
^__^

So, ada apape soalan? Jangan tanya kite pasal botol susu yang lain sebab kite tak tauuuuuuuu. HAHA. Ada orang cakap Avent bagus. Ada orang cakap Tommee Tippee bagus. Ah, semua bagus lah. Terpulang pada korang nak beli yang mana satu. Kite malas nak pening pening. Lagipun, kalau nak tukar teat baru, senang nak carik. Kat Guardian saje. :-D

Oh yer. Sebenarnya botol susu neh bukannya kite beli sebab nak bagi susu formula kat baby. Kalau boleh, memang nak breast feeding baby secara eksklusif selama 6 bulan. Kalau boleh sampai 2 tahun lagik bagus. ;-) Cuma botol susu neh macam alternatif lain lah. Bukan direct feeding. Still guna breast milk, cuma isi dalam botol. Heeee.

Pencarian seterusnya adalah BREAST PUMP. 
Rasa nak beli yang manual dulu.
Any suggestion? ;-)