.kena paksa minum air gula, apa rasa dia?

Salam.


Kite tak ingat masa minggu ke berapa, (malas nak recall balik hehe), kite kena minum air gula walaupun terpaksa. Mungkin ramai tak tau, kenapa pompuan pregnant kena minum air gula. Ok! Meh kite bagitau sebabnya. :-D

Masa awal awal buat buku pink dekat Klinik Kesihatan (KK), nurse tanya kite, mak ayah ada sakit kencing manis tak? Bila fikir sedalam dalamnya, Mama kite takde, Abah je ade. So, nurse tuh tick-kan lah column diabetis. Sebab, kalau ada family yang ada diabetis, kemungkinan kite pon ada diabetis jugak.

Alaa..kite tak tau nak explain macam mana. Kang memandai kang, salah info, mati kite. Hihi. Ni kite dah tolong carik info untuk korang baca. 

*artikel asal dekat SINI*

Nurse suruh kite puasa start pukul 10 malam, tapi masa pukul 10 malam tuh, kite still dekat Melaka, sebab siang tu ikut husband pergi kerja. Pastu drag masa sampai ke malam. Pukul 10 malam tuh tengah makan nasik lemak ayam + roti telur lagik. Gila banyak budak Intang neh makan. (-.-") Dah lah 2-3 hari sebelum tuh, kite banyak melantak cheese tart. Memang kompem banyak gula dalam badan. *nanges*

Sampai  rumah kite (dekat Muar) dalam pukul 12 malam. Masa tuh dah cakap dengan husband kite dah, yang kite kena puasa sebab esok pagi kul 8 pagi, kena pergi klinik. Kena minum air gula. Sebelum tidur, kite minum air oksigen kampeni husband dan makan beberapa biji vitamin untuk baby seperti biasa (Asid folic, B-Complex, dll).

Bangun pagi, macam malas jer nak pergi klinik. Malas malas pon, tetap kena pergi jugak sebab benda ni penting untuk kite dan baby. Kite pergi klinik dalam pukul 9.15 pagi. Pastu start minum air gula pukul 9.30 pagi. Satu gelas air gula pekat kena minum ok!

Rasa air gula dia macam ubat sket sket. Tak sama dengan air gula dekat rumah. Nurse buatkan air tuh suam suam jer. Minum seteguk, tarik nafas. Minum 2-3 teguk, tarik lagi nafas. Seksa ok. (T__T) Kata kawan kite, ada certain klinik yang air gula dia ada perisa. Blackcurrant lah, rebina lah, apa la. Ah tak kisah lah. Yang penting, tetap tak sedap! Haha.

Lepas setel minum air gula, nurse bagi balik rumah. Nurse cakap, "Angah, nanti datang balik lepas 2 jam eh. Kau jangan makan. Tidur jer tau. Rehat." Cuba bayangkan, dengan perut kosong, tak makan apa-apa, terus kena minum air gula. Dah lah kite skang ni jenis tak boleh kalau tak makan pagi. (T__T) Nasib baik husband kite tak kerja pagi tuh, dia mintak excuse sebab nak hantar kite pergi klinik. Alaa..lagi pun kerja sendiri, apa ada hal. :-P

Sebelum balik tuh, kite tanya Mama (Mama nurse dekat klinik yang sama), boleh tak nak minum air sikit? Seteguk dua jadik lah. Nak hilangkan sikit rasa mual. Then Mama cakap boleh, tapi sikit je lah. So, bila balik rumah jer, terus teguk air oksigen 2 teguk. Serius, tak tipu. Cuma 2 teguk je. Kite tak nak tipu tipu sebab nanti mempengaruhi bacaan air gula kite. Kite just nak hilangkan rasa gula yang melekat dekat tekak. Huehue. 

Bila sampai rumah, kite nak tidur. Tapi tak boleh. Bila baring je, rasa nak muntah. Nurse cakap, kalau muntah, kena repeat balik minum segelas air. Gila kau? Dah lah seksa. Pastu kalau bacaan tak ok, kena repeat minum jugak. Kite mengantuk gila la. Nasib baik husband tak kacau kite. Kite cakap dengan dia, kite nak rehat dekat bilik. Sian dia kena lepak tengok TV sorang sorang. Kite memang tak boleh diganggu langsung. HAHA. Macam apa sangat lah. Padahal minum air gula je pun. Tapi korang tak minum, korang tak tau cemane. :'(

Last last, kite tertidur jugak. Tuh pun, tidur sambil duduk dekat kepala katil. Nak baring memang tak boleh lah. Zzzzz. Oh yer. Lupa nak cakap. Sebelum kena minum air gula mula mula tadi, kena amek darah dulu. Selepas 2 jam, datang balik klinik, nurse akan amek bacaan lagik sekali. Nak buat comparison. So nanti baru dapat tau kandungan gula dalam badan tinggi atau rendah.

Selepas 2 jam, kite terus ajak Ipang pergi klinik semula. Amek darah. Then tangan kite dah sejuk sejuk dah. Lapar wehh. Dah la kena puasa, kena minum air gula, kena cucuk amek darah semua. (T__T) Lepas setel semua, terus ajak Ipang breakfast, makan bihun sup. Hihii. 

Bacaan gula dalam darah tuh tak dapat time hari tu. Dapat hari lain. Memandangkan Mama nurse dekat situ, Mama cakap, tak payah datang klinik lagik. Nanti Mama nengokkan bacaan dia. Beberapa hari selepas hari kejadian, keputusan air gula dah dapat.. Dan Mama kata....

Alhamdulillah, bacaan kite normal ! 

Wowwiiiiiii.
Sangat terkejut ok!!!!!!!! 

Kakak kite dulu siap kena repeat minum air gula. Sebab dia kantoi makan Secret Recipe beberapa hari sebelum minum air gula. Kite tak sangka kite lepas sebab kite dengan kakak kite, kite lagik super kuat makan benda manis. Hihii. Semalam, kite check up untuk yang ke 27weeks. Nurse pun cakap, bacaan kite normal. ^_^ Kite tanya dia, kena repeat minum air gula lagik tak? Dia cakap, dah tak payah. Hureyyyyy!!

Rahsia kite? Minum lah air oksigen. Hihii. Air oksigen ni tak sama dengan air R.O atau air mineral biasa. Memang dalam air dah ada oksigen tapi air ni ada tambahan oksigen lagik. Serius kite tak sangka bacaan kite boleh normal. Sebab kite ni jenis suka makan benda manis manis. Haha.

*nyummy*

Ayah mertua kite pergi haji. Sepanjang dia dekat Mekah, dia keep remind husband kite supaya suruh kite minum air oksigen untuk perkembangan baby dalam perut. :-) Kite memang consume air ni. Setiap hari minum. Kite dah jarang minum air masak atau air mineral biasa. Air ni lebih halus kandungan dia. Bila masuk dalam tekak, smooth jer. 

Air minuman Okxygen kini menjadi alternatif kepada bekalan oksigen untuk tubuh badan anda, dan ia diperakui menepati piawaian dan nutrisi antarabangsa. Ini kerana teknologi yang boleh menghasilkan air yang mempunyai oksigen yang terlarut dan stabil pada tahap yang lebih tinggi berbanding air minuman lain di dunia. Air ini amat tulen dengan kurang daripada 2ppm di mana hasilnya ialah air yang nyata halus dan sungguh menyegarkan selain rasa yang menakjubkan.

Ok. Untuk info lanjut tentang air oksigen, boleh KLIK SINI. Atau boleh contact/whatsapp husband kite untuk keterangan lanjut. 019-7799198 (Irfan) WOI, NI LAKI ORANG. JANGAN NAK MENGGATAL. *amaran berbentuk nasihat hihihi* Kalau segan, contact kite pon boleh. 012-7186471 (Intan)

Kite saja nak share benda best untuk kawan kawan semua. Tanak korang terseksa kena minum air gula sampai berkali kali. Hihiii. ^_^

Ok bai!