.a pre-mature baby

Salam.


Hai korang. Almost a week kite tak update belog. Busy pergi sana sini. Ok. Hari ni kite nak cerita pasal pre-mature baby atau dalam bahasa melayunya bayi pra-matang. Kite tak sure bayi pra-matang ni usianya berapa. Tapi yang penting, bayi ni dah cukup sifat. Kalau tak silap, usia dah cecah 6 bulan keatas. 

Hari Ahad lepas, kite pergi rumah Makteh kepada hasben kite dekat Putrajaya, ada kenduri doa selamat. Lepas tuh, ada salah seorang kawan makteh datang dan bawak baby girl yang comel sesangat. Bila borak borak dengan mak kepada baby tuh, dia cakap, baby dia dah 6 bulan dan masa lahir, baby tuh tak cukup bulan.

Kite tanya lah, mak dia, masa lahirkan tuh, usia kandungan berapa? Then mak dia cakap dalam 7 bulan nak masuk 8 bulan dah. Terpaksa buat czer sebab uri baby dah kat bawah. Benda neh akan membahayakan baby dan jugak mak baby. So, doc buat keputusan untuk czer untuk selamatkan kedua duanya. Alhamdulillah, mereka berdua selamat. ^_^

Masa lahir, baby tuh kena duduk dalam incubator selama 3 minggu. Mak dia cerita, nak pegang pun takut sebab kecik sangat. Berat pun dalam sekilo lebih. Kite tanya lah, Akak ada jatuh ker? Then akak tuh cakap, dia takde jatuh pon. Cuma bleeding jer. Cepat cepat dia pergi hospital..

Tapi kite suka nengok baby dia. Comel sangat. Kalau kira kira, kalau baby tuh cukup bulan, usia dia sekarang dalam 4 bulan. Sebab bila dia lahir tak cukup bulan, usia dia dah 6 bulan. Err..faham tak kite cakap neh? Hihii.

Bila kite balik rumah, bukak Facebook, ada salah seorang kawan kite pon baru je lahirkan bayi pra-matang. :'( Kite tak tau kenapa dan apa masalah dia. Tapi tengok dekat FB dia, dia dah lahirkan baby time dah 30weeks kalau tak silap. Semoga baby dan mommy kuat. :')

Jom kite sama-sama doakan supaya 
kawan kite dan baby dia selamat. 

Aminnn. :')