.check list barang untuk baby pertama kami

Salam.


Bila dah masuk 23 weeks neh, rasa macam, alamak, minggu depan dah masuk 24 weeks. 24 weeks tuh maknanya dah 6 bulan okeyh! Orang tua tua cakap, jangan beli barang awal awal. Tak elok. Tak elok kenapa, Wallahualam. Ikut jer la. Jangan banyak songeh. (Nak beli awal pun, duit macam lah banyak sangat haha) Seeloknya, beli selepas kandungan 6 bulan. :'D

Dan lagik 3 bulan jer baby nak keluar. Huhuu. Feeling excited bila nak ada baby sendirik. Tapi since ni baby first, mana lah tau apa nak buat. Huhuu. Dulu, masa baru baru 'ambil' chacha dari mak dia, Mama kite ada lah beli barang barang baby, ada la tengok tapi mana kisah pon. Haha. Pastu 2 tahun lepas, kakak kite deliver, baby girl, pun tak ambil kisah jugak. Haha. Teruk betul lah. Skang, bila dah nak ada baby sendirik, rasa macam nak pengsan jer. Nak beli apa ni... Huwaaaa..

Semalam, ikut hasben pergi KL. Dia ada kerja. Lepas dia setel kerja, jalan jalan jap dekat Alamanda. Usha usha barang baby. Hmm tak banyak sangat dan harga pon tak memberangsangkan. (-_-) Pesen bakal-mak-macam-intang-yang-tak-berapa-banyak-duit ni kene pergi The Store aje. Huehue.

Menurut pesanan dari orang yang pakar, kalau nak beli untuk newborn baby neh, tak payah memahal. Tak payah brand brand sangat sebab dia pakai kejap je. So, misi pencarian barang baby yang murah, cantik dan berbaloi. Tak nak lah murah sangat tapi cikai. Pakai sehari dah tak boleh pakai pastu. Tu melampau sangat tuh. Haha.

Tadi, tetiba hasben kite cakap dengan kite...

Dia : Sayang, abang dah list kan barang baby yang kite kena beli.
Kite : Hah, mana sayang dapat?
Dia : Ada lah. *muka sedikit malu*
Kite : Eiii eksaited nya sayang neh. Hahaha.
Dia : Abang carik kat internet tadik. *tunjuk kertas*
Kite : Waaa...banyaknye. Nanti kite pergi beli ek. *feeling blessed*


Comey kan hasben shaye.
Shayang awak lah. <3

Ektuali, kite dah ade dah check list untuk barang baby. Tak carik pon. Kakak kite yang bagi dekat dalam email. Haha. Dah lama dah dia bagi kat kite. Tapi kite tengok sekali imbas jer. Haha. Pemalas nak baca. Ok. Meh kite share dengan korang.. 

Keperluan di Hospital

#
UNTUK BAYI
Harga (RM)
Bilangan
Catatan
1
Baby Diapers Newborn
-
6

2
Baju (0-3 bulan)
-
4/6

3
Stokin / sarung tangan
4/6

4
Topi
1/2

5
Selimut
1

6
Peralatan Mandi (Anakku)
1 set

7
Tuala Mandi
2/2

8
Wet Tissue / Baby Wipes
1

9
Napkin
5/12

10
Beg Baju Baby
1

11
Bedung
-
5/10

12
Barut
-
2/8

13
Baby Oil
-
1

14
Minyak Telon
-
1






#
UNTUK IBU
Harga (RM)
Bilangan
Catatan
1
Buku Merah
-

/
2
Kad Pengenalan
-

/
3
Baju T-Shirt
-
5
/
4
Kain Batik
-
3
/
5
Baju & Seluar Dalam
-
5/5
/
6
Nursing Bra
-
2/4
/
7
Breast Pad (Washable)
-
2/4
/
8
Tudung
-
2
/
9
Baju Sejuk (Sweater)
-
1
/
10
Stokin
-
3
/
11
Tuala Mandi
-
1
/
12
Tuala Muka
-
1
/
13
Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi, Sabun)
-

/
14
Maternity Pad + Loop
-
2 pek
/
15
Pad Biasa
-
5
/
16
Selipar
-
1
/
17
Beg Plastik
-
1
/
18
Makanan (biskut, kurma, air masak, susu)
-

-
19
Air Zam-Zam / Air Selusuh
-

-
20
Minyak Angin
-

/
21
Termos Air Panas
-

/
22
Handphone
-

/
23
Majalah / Buku
-

-






UNTUK BAPA
Harga (RM)
Bilangan
Catatan
1
Pakaian
-
-
-
2
Peralatan Mandi
-
-
-






Keperluan Berpantang

#
Barangan
Harga (RM)
Bilangan
Catatan
1
Jamu Mustika Ratu
-
1 pek
Sblm bersalin
2
Bengkung Sendayu Tinggi
-
1
Sblm bersalin
3
Minyak Angin / Urut
 -
1
Sblm bersalin
4
Tungku
-
1
/
5
Bio-Oil 200ml
-
1
/
6
Phytonatal Nona Roguy (>40 hari)
-
1
X






Keperluan Bayi

#
Barangan       
Harga (RM)
Bilangan
/ atau X
1
Bedding Set
-
1
-
2
Katil Bayi
-
-
-
3
Mainan Untuk Katil Bayi
-

-
4
Kelambu
-
1
-
5
Bakul Baju
-
1
-
6
Bakul Baju Kotor
-
1
-
7
Baju (0-3 bulan)
-
2/6
-
8
Baju (3-6 bulan)
-
1/4
-
9
Baju (6-12 bulan)
-
0/4
-
10
Sapu Tangan
-
3
-
11
Bedung
-
5/10
-
12
Barut
-
6/8
-
13
Topi
-
1/2
-
14
Napkin
-
7/12
-
15
Safety Pin
-
1 pek
-
16
Changing Mat
-
1
-
17
Nappy Liner
-
1 kotak
-
18
Bola Kapas (Cotton Buds)

1 pek

19
Set Penjagaan Bayi (Anakku)
-
1
-
20
Sikat
-
1
-
21
Putik kapas
-
-
-
22
Pengepit Kuku
-
-
-
23
Nasal aspirator (untuk selsema)
-

-
24
Besen Mandi
-
1
-
25
Buaian Mudah Alih (Baby Rocker)
-
1
-






Keperluan Menyusu

#
Barangan
Harga (RM)
Bilangan
/ atau X
1
Botol Susu Kecil (NUK) 4oz
-
1
Onebabyworld.com
2
Puting Botol Susu (NUK)
-
1
Onebabyworld.com
3
Berus Botol Susu
-
1
Onebabyworld.com
4
Nursing Bra
-
2/4
-
5
Breast Pad (Washable)
-
2/4
-
7
Nursing Pad Disposal
-
1 kotak
-
8
Spectra 3 Electric Breast Pump + Breast Shield Set (Double Pumping) + (Cooler Bag, Icepack, Back Pack, 6pcs Storage bottle)
-
1 set
Onebabyworld.com
9
Warmer (Little Bean) 2 in 1
-
1
Onebabyworld.com
10
Autumnz Breastmilk Storage Bottle BPA Free(8pcs+free 2pcs)
-
1
Onebabyworld.com
11
Autumnz: Double Zip Lock Breastmilk Storage Bags (25pcs)
-
1
Onebabyworld.com
12
Nursing Cover Poncho
-
1
Onebabyworld.com





#
LAIN-LAIN
Harga- (RM)
Bilangan
/ atau X
1
Beg bayi
-
1
-
2
Infant Carrier / Baby Sling
-
1
-
3
Stroller MacLaren (option**)
-
1
-
4
Car Seat
-
1
-
5
Penyangkut Baju Berklip
-
1
-
6
Penyangkut Kecil
-
1 set
-





-
-
-
-
-
-
-
-
Ok pengsan. Selamat tinggal barang barang branded untuk mommy & daddy. (T_T) Banyak kan? Tu lum letak harga tuh. Haha. Kakak kite cakap, nak beli barang baby, kat One Baby World banyak yang best dan murah. Tapi ada cawangan dia area KL & JB jer. Tempat lain kite tak sure. Yang penting kat Muar neh takde. Isk. So, apa yang boleh beli dan mampu beli, beli je lah dulu. Pergi je lah The Store. :'D

Check list ni option jer. Beli boleh, tak beli pon boleh. Terpulang lah kan ikut kemampuan.

Ok bai. Nak siap siap pergi survey barang. ^_^