.stroller baby yang sesuai untuk kereta kebalku

Salam.


Semalam kite dengan Ipang dah start hunting barang baby. Beli barang rasanya tak de la banyak sangat. HAHA. Tapi abes dekat RM 500 gak. (-_-) Nampak sales dekat bahagian mak baby pon terpaksa tutup sebelah mata jer. Puasa shopping barang mak baby buat sementara waktu.

Tapi alhamdulillah, barang yang dalam list lebih dari separuh dah beli. Hihi. Kakak kite pesan, suruh beli barang baby untuk bawak ke hospital dulu. So, dah siap ! (^_^) Cuma belum cuci jer baju, lampin dan segala bagai lagik. Ingat lepas setel beli barang semua, baru nak start mendobi. Tuh nanti mintak tolong Mama kite jer lah. :'D

Weekend nanti ada ekspo baby dekat Danga City Mall dekat JB. Kebetulan, hasben kite memang nak pergi JB wiken neh sebab dia ada kerja dekat sana sampai hari Selasa. Memula rasa macam tanak pergi. Penat nak travel jejauh. Tapi bila hasben cakap dia boleh pergi ekspo tuh sorang sorang, rasa macam tak best pulak kalau tak ikut. Dia takut kite penat katanya. Tapi tak pe lah. Demi nak nengok barang baby punya pasal. Ikut jer lah. :'D 

Pastu tadik kite dok survey survey online stroller untuk baby. Macam awal lagik nak beli, tapi baik survey sekarang. Nanti boleh start menabung. Tabung dah beli dah semalam. (-___-) Kite ingat nak beli stroller ni lepas baby dah keluar nanti. Sebab tuh nak survey sekarang.

Memang banyak stroller yang jual dekat pasaran. Tapi tak semua stroller baby tuh boleh muat dalam kereta kebalku. (Kereta Myvi saje). Tak semua stroller yang murah boleh muat dalam kereta Myvi dan tak semua stroller yang mahal muat dalam Myvi. Haha. Ayat pon pening sebab kite memang pening bila survey survey neh. Tapi kalau tak survey kang, lagik pening.

Semalam, masa beli barang baby, main amek aje. Tetiba time bayar, amek kaw. Haha. Tapi semalam kite lebih prefer beli barang Anakku. Harga pun sedang sedang jer. Tak mahal sangat dan tak murah sangat. Hihi.

Ok sambung pasal stroller. Kite tanya akak kite, dia pakai stroller jenama apa dan jenis apa. Dia cakap dia pakai stroller Mac Larren. Harga RM2k. (T______________T) RM2000 tuh boleh buat macam macam kot. Nanges ah cenggini. Zzzzzzzzzzzzzzzzzz! 

Tapi stroller tu sangat best. Boleh muat dalam kereta kecik sebab fizikal dia jenis macam payung. Orang putih cakap stoller Umbrella Fold Stroller. Tak berat sangat. Harga dia jer berat. Huuu *nanges* Boleh pakai lama. Tahan lasak, tahan karat, dan harga pon boleh tahan. (T__T)

Kalau ikut belanjawan 2013 kite, nak carik stroller below RM300. Bajet ciput. Tapi nak stroller yang comey dan muat masuk Myvi. Kalau boleh, nak pakai lama sikit lah. Zzzzzzzzzz. Kang kalau beli kat Tesco ker, Giant ker, takut tak tahan lama walaupun harga dia dalam RM100 - 200. Tapi duit jugak kot. *kesat airmata*

Kawan kite ada beli stroller jenama Sweet Cherry SCR8. Harga dia RM500 lebih. After less dapat 400 lebih. Dia beli dekat Jusco. Dia pun pakai Myvi. Kalau pening pening sangat, beli yang macam kawan kite ni jer. Kena tambah lagik RM100 sebab bajet kite memula kan cuma RM300 jer.

SCR 8

Size SCR 8

Pastu kawan kite cakap, kalau stroller jenama Sweet Cherry neh, yang siri SCR3 dan SCR4 pun muat dalam bonet Myvi. Tuh lah kite nak survey survey dulu. Mana lebih berbaloi. Setakat ni, brand ni jer yang ada dalam kepala otak.

Kite nak share satu kedai online yang ada pelbagai pilihan jenama baby stroller iaitu The Baby Store Malaysia. Cuba lah klik link ini nak cuci-cuci mata dan survey stroller yang ada di pasaran juga. Memang terbaik


Mommy mommy yang dah pernah beli stroller, share lah dengan kite. Sesungguhnya kite tersangat lah blur............. (T__T) HELP ! 

Ok babaiiiiii ! :'D

.check list barang untuk baby pertama kami

Salam.


Bila dah masuk 23 weeks neh, rasa macam, alamak, minggu depan dah masuk 24 weeks. 24 weeks tuh maknanya dah 6 bulan okeyh! Orang tua tua cakap, jangan beli barang awal awal. Tak elok. Tak elok kenapa, Wallahualam. Ikut jer la. Jangan banyak songeh. (Nak beli awal pun, duit macam lah banyak sangat haha) Seeloknya, beli selepas kandungan 6 bulan. :'D

Dan lagik 3 bulan jer baby nak keluar. Huhuu. Feeling excited bila nak ada baby sendirik. Tapi since ni baby first, mana lah tau apa nak buat. Huhuu. Dulu, masa baru baru 'ambil' chacha dari mak dia, Mama kite ada lah beli barang barang baby, ada la tengok tapi mana kisah pon. Haha. Pastu 2 tahun lepas, kakak kite deliver, baby girl, pun tak ambil kisah jugak. Haha. Teruk betul lah. Skang, bila dah nak ada baby sendirik, rasa macam nak pengsan jer. Nak beli apa ni... Huwaaaa..

Semalam, ikut hasben pergi KL. Dia ada kerja. Lepas dia setel kerja, jalan jalan jap dekat Alamanda. Usha usha barang baby. Hmm tak banyak sangat dan harga pon tak memberangsangkan. (-_-) Pesen bakal-mak-macam-intang-yang-tak-berapa-banyak-duit ni kene pergi The Store aje. Huehue.

Menurut pesanan dari orang yang pakar, kalau nak beli untuk newborn baby neh, tak payah memahal. Tak payah brand brand sangat sebab dia pakai kejap je. So, misi pencarian barang baby yang murah, cantik dan berbaloi. Tak nak lah murah sangat tapi cikai. Pakai sehari dah tak boleh pakai pastu. Tu melampau sangat tuh. Haha.

Tadi, tetiba hasben kite cakap dengan kite...

Dia : Sayang, abang dah list kan barang baby yang kite kena beli.
Kite : Hah, mana sayang dapat?
Dia : Ada lah. *muka sedikit malu*
Kite : Eiii eksaited nya sayang neh. Hahaha.
Dia : Abang carik kat internet tadik. *tunjuk kertas*
Kite : Waaa...banyaknye. Nanti kite pergi beli ek. *feeling blessed*


Comey kan hasben shaye.
Shayang awak lah. <3

Ektuali, kite dah ade dah check list untuk barang baby. Tak carik pon. Kakak kite yang bagi dekat dalam email. Haha. Dah lama dah dia bagi kat kite. Tapi kite tengok sekali imbas jer. Haha. Pemalas nak baca. Ok. Meh kite share dengan korang.. 

Keperluan di Hospital

#
UNTUK BAYI
Harga (RM)
Bilangan
Catatan
1
Baby Diapers Newborn
-
6

2
Baju (0-3 bulan)
-
4/6

3
Stokin / sarung tangan
4/6

4
Topi
1/2

5
Selimut
1

6
Peralatan Mandi (Anakku)
1 set

7
Tuala Mandi
2/2

8
Wet Tissue / Baby Wipes
1

9
Napkin
5/12

10
Beg Baju Baby
1

11
Bedung
-
5/10

12
Barut
-
2/8

13
Baby Oil
-
1

14
Minyak Telon
-
1






#
UNTUK IBU
Harga (RM)
Bilangan
Catatan
1
Buku Merah
-

/
2
Kad Pengenalan
-

/
3
Baju T-Shirt
-
5
/
4
Kain Batik
-
3
/
5
Baju & Seluar Dalam
-
5/5
/
6
Nursing Bra
-
2/4
/
7
Breast Pad (Washable)
-
2/4
/
8
Tudung
-
2
/
9
Baju Sejuk (Sweater)
-
1
/
10
Stokin
-
3
/
11
Tuala Mandi
-
1
/
12
Tuala Muka
-
1
/
13
Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi, Sabun)
-

/
14
Maternity Pad + Loop
-
2 pek
/
15
Pad Biasa
-
5
/
16
Selipar
-
1
/
17
Beg Plastik
-
1
/
18
Makanan (biskut, kurma, air masak, susu)
-

-
19
Air Zam-Zam / Air Selusuh
-

-
20
Minyak Angin
-

/
21
Termos Air Panas
-

/
22
Handphone
-

/
23
Majalah / Buku
-

-






UNTUK BAPA
Harga (RM)
Bilangan
Catatan
1
Pakaian
-
-
-
2
Peralatan Mandi
-
-
-






Keperluan Berpantang

#
Barangan
Harga (RM)
Bilangan
Catatan
1
Jamu Mustika Ratu
-
1 pek
Sblm bersalin
2
Bengkung Sendayu Tinggi
-
1
Sblm bersalin
3
Minyak Angin / Urut
 -
1
Sblm bersalin
4
Tungku
-
1
/
5
Bio-Oil 200ml
-
1
/
6
Phytonatal Nona Roguy (>40 hari)
-
1
X






Keperluan Bayi

#
Barangan       
Harga (RM)
Bilangan
/ atau X
1
Bedding Set
-
1
-
2
Katil Bayi
-
-
-
3
Mainan Untuk Katil Bayi
-

-
4
Kelambu
-
1
-
5
Bakul Baju
-
1
-
6
Bakul Baju Kotor
-
1
-
7
Baju (0-3 bulan)
-
2/6
-
8
Baju (3-6 bulan)
-
1/4
-
9
Baju (6-12 bulan)
-
0/4
-
10
Sapu Tangan
-
3
-
11
Bedung
-
5/10
-
12
Barut
-
6/8
-
13
Topi
-
1/2
-
14
Napkin
-
7/12
-
15
Safety Pin
-
1 pek
-
16
Changing Mat
-
1
-
17
Nappy Liner
-
1 kotak
-
18
Bola Kapas (Cotton Buds)

1 pek

19
Set Penjagaan Bayi (Anakku)
-
1
-
20
Sikat
-
1
-
21
Putik kapas
-
-
-
22
Pengepit Kuku
-
-
-
23
Nasal aspirator (untuk selsema)
-

-
24
Besen Mandi
-
1
-
25
Buaian Mudah Alih (Baby Rocker)
-
1
-






Keperluan Menyusu

#
Barangan
Harga (RM)
Bilangan
/ atau X
1
Botol Susu Kecil (NUK) 4oz
-
1
Onebabyworld.com
2
Puting Botol Susu (NUK)
-
1
Onebabyworld.com
3
Berus Botol Susu
-
1
Onebabyworld.com
4
Nursing Bra
-
2/4
-
5
Breast Pad (Washable)
-
2/4
-
7
Nursing Pad Disposal
-
1 kotak
-
8
Spectra 3 Electric Breast Pump + Breast Shield Set (Double Pumping) + (Cooler Bag, Icepack, Back Pack, 6pcs Storage bottle)
-
1 set
Onebabyworld.com
9
Warmer (Little Bean) 2 in 1
-
1
Onebabyworld.com
10
Autumnz Breastmilk Storage Bottle BPA Free(8pcs+free 2pcs)
-
1
Onebabyworld.com
11
Autumnz: Double Zip Lock Breastmilk Storage Bags (25pcs)
-
1
Onebabyworld.com
12
Nursing Cover Poncho
-
1
Onebabyworld.com





#
LAIN-LAIN
Harga- (RM)
Bilangan
/ atau X
1
Beg bayi
-
1
-
2
Infant Carrier / Baby Sling
-
1
-
3
Stroller MacLaren (option**)
-
1
-
4
Car Seat
-
1
-
5
Penyangkut Baju Berklip
-
1
-
6
Penyangkut Kecil
-
1 set
-





-
-
-
-
-
-
-
-
Ok pengsan. Selamat tinggal barang barang branded untuk mommy & daddy. (T_T) Banyak kan? Tu lum letak harga tuh. Haha. Kakak kite cakap, nak beli barang baby, kat One Baby World banyak yang best dan murah. Tapi ada cawangan dia area KL & JB jer. Tempat lain kite tak sure. Yang penting kat Muar neh takde. Isk. So, apa yang boleh beli dan mampu beli, beli je lah dulu. Pergi je lah The Store. :'D

Check list ni option jer. Beli boleh, tak beli pon boleh. Terpulang lah kan ikut kemampuan.

Ok bai. Nak siap siap pergi survey barang. ^_^