.my very first experience - pregnant ! :'D

Salam.

Hai korang. Hari ni kite nak share pengalaman pertama kite. Pengalaman pertama ape? Jeng jeng jeng. :-P Suspen tak? Heeee. Ok. Nak share pengalaman pertama pregnant. *wink*

Alhamdulillah, Allah SWT nak bagi rezeki cepat pada kami suami isteri. :-) Lepas 2 bulan kahwin, kite disahkan positif pregnant. Happy sangat. ^_^ Kite bersyukur sebab tak mengalami alahan yang teruk. Takde morning sickness muntah pepagi tuh. Tak muntah bile makan. Kalau jalan jauh (naik kereta) pun pening. Biasa kalau kite pening, kite akan cakap dengan Ipang, kite nak tidur. Sebab kalau tengok kereta atau pemandangan kat luar, kite rase sangat pening. Huehue. 

Pastu kite sangat cepat lapar! SANGAT! Kalau lambat makan je, badan dah sejuk. Kuat makan dah budak Intang neh. Tapi setakat ni, baru naik dalam 2 kilogram. Before pregnant, berat kite dalam 38-39KG. Pastu first check up, berat 40.3kg pastu last check lepas raya aritu, 41kg! Hureyyy! Tak sangka akhirnya berat kite jejak jugak 40kg. Tapi berat kite masih underweight. Kena lebih 45kg, baru BMI ok. (>_<)

Masa check darah memula dulu, kite punye HB low. Kite kena anemia. :'( Pastu memacam jenis vitamin kite kena telan. Ada dalam 5 jenis kalau tak silap. Kite jenis senang telan ubat. Tapi tatau lah ek kenapa dengan satu jenis vitamin neh (Iron Tablet) rase dia sangat teruk. Sampai kuar airmata nak telan. Haha. Last last doc bagi tips, suruh makan vitamin tu dengan jus oren or pape jus. Tapi kite makan dengan jus epal. Sekali telan je. Glup glup. Sedap. :'D

So, lepas raya aritu, kena check up semula, alhamdulillah, HB kite dah naik. Kite dah risau dah kalau tak naik sebab doc cakap, nanti kite kena tahan dekat wad. Dia dah pesan, time raya, makan bebanyak. Dan kite berjaya. Berat pun naik walaupun sedikit. Dari 40.3kg ke 41kg. Ok lettew kan kan? :'D

Hasben kite, Si Ipang tuh, setiap malam akan ingatkan kite, dah makan ubat belum? (-.-") Padahal bukannya ubat. Vitamin jer kot. Dia paling bising kalau kite malas nak makan asid folic sebab asid folic tuh boleh mengelakkan kecacatan tulang belakang pada bayi dan kemungkinan untuk sumbing pada bayi. Baik kite elakkan dari mengubati. Kan kan? So, sila rajin rajin makan vitamin segala tu yek! (-.-")

Jeans kite saiz 25 pun dah tak boleh nak kancing dan zip. Sadis betul. Tapi suami kite yang penyayang (lah sangat hahaha) dah belikan kite 2 helai seluar jeans baru! Hureyy! Memang maternity jeans. So, takde la terseksa baby dalam perut. Haha. Sebenarnya mummy dia lagik terseksa bila pakai seluar ketat kat perut. Bila makan, nak napas kemain payah. Bile perut kecik, pastu ada baby, pastu bila makan banyak, mengah gile! (T_T)

Kite ingat lagik time bulan puasa, time kite balik dari sekolah, tengahari (kite jadik Guru Ganti di SK Parit No 5), kite rasa nak pengsan. Kebetulan, Ipang ade kat rumah, dia balik awal hari tu. Kite siap nanges sebab lapar sangat. Badan dah sejuk. Tangan dah gigil. Pastu dia tak sampai hati agaknya tengok kite, dia siap offer nak masakkan megi untuk kite. Kite memang salute lah pompuan pregnant yang boleh puasa cukup 30 hari. ;-) Doc pun dah pesan kat kite kalau tak larat, tak payah puasa. Jangan paksa diri. Sadis betul. Banyak kena ganti puasa + bayar kifaroh. Takpe lah. Demi kesihatan baby dan mummy. (^_^)

Bila tengok SETIA HUJUNG NYAWA RAYA time raya hari tu, rasa macam Eiii bestnyaaaa Zain layan El macam tuan puteri time pregnant. Tapi kite taklah dilayan seperti puteri sangat. Memang tak pun. Haha. (-.-") Kadang, orang pregnant ni macam macam mengidam tapi kite setakat ni macam takde mengidam pape pong. Cuma sume benda sedap, kite nak. Haha. Mengidam ke tuh? Tuh mengada ngade namanye. Sebab tu lah suami malas nak layan. Kahkah.

Tapi bukan semua dia tak layan. Dia cuma tanak manjakan kite sangat. (kot hehehe) Tapi yang bestnye, setiap malam dia akan letak kepala dekat perut kite. RASA BESTTTTTT SANGAT SANGAT SANGAT. Dan dia cakap dekat baby....

"Anak Abah buat apa tu? Anak abah sihat ke tak?"

"Anak abah nanti kuar ikut Abah pergi mancing ehh"

"Baby tau tak semalam Mummy abeskan 
duit abah shopping sampai RM***."

"Anak Abah cepat lah tendang perut Mummy..Haha"

NAMPAK TAK KURANG ASAM DIA DEKAT SITU?
(-.-")

Kite belum rasa baby tendang-tendang lagik. Mebi sebab baru 18 weeks kot. Ada yang dah rasa, ada yang belom. Haish. Tak sabar nak tunggu baby besar. Nak pergi buat ultrasound. Nak tengok gender. Lepas tuh nak beli barang babyyyyy. Heeee.

Doakan kite dan baby sihat yek.
(^__^)

 Gambar hiasan :-)
*masa majlis bertandang*

Ok. Nanti kite cerita lagik okeyy.
Tata.