.ok tak?

Salam.

Kite baru je lepas siap edit template belog kite. Rasa belog sebelum ni macam semak aje pemandangan. HAHA. Sesaje edit. Sebab boring. Hasben tak balik kerja lagik. (-.-")

Ok bai. Nak iron baju sekolah. Hukhuk. Good night korang.

Eh lupa nak tanya. Ok tak belog kite yang skang ni? Nak kasik berapa bintang? :'D

Kbai!

**kite masih menerima tempahan blog-editing
*** pape emel kite di intanurulfateha@gmail.com

.cikgu suka tido, hari hari cikgu tido

Salam.


Hai korang. Hari ni nak cerita pasal kerja kite ! Heee. Lepas je habis praktikal dulu (Dec 2012), kite terus kerja dekat kempeni yang sama. Konon-konon, bosan duduk rumah sementara nak tunggu hari konvo. Senang lah pergi kerja sebab Abah dah belikan keta & takde lah nak harap Abah atau Hasben hantar pergi kerja.

Gaji. Hmm. Bila cakap pasal gaji, gaji yang diperoleh kat kampeni tu tak de lah setaraf dengan qualification yang kite ade. Kalau nak cakap, gaji degree, memang tak dapat lah sebab kite belum konvo. Konvo bulan Mei. (Cerita ketika itu.) Tapi kite dah ada diploma. Gaji diploma pun tak dapat. Sadis betul. (T__T) Tapi bila fikir balik, tempat kerja dekat dengan rumah, pasrah je lah. Dari duduk kat rumah, mengadap pesbuk aje. Huehue.

Kite bertahan kerja dekat situ sampai bulan 4 jer. Sebab environment dia yang tak best. Kalau gaji sikit tapi environment kerja seronok takpe. Ni semua pergerakan terbatas. Hmm malas lah nak cerita. Bos pun tak best. BIAS. Sangat perkauman. Huh! Tak mo ingat kenangan lalu. Kehkeh.

Lepas berhenti kerja dekat kampeni-yang-tak-best-tu, kite dapat offer jadik Guru KGSK. Alhamdulillah, rezeki anak. :') Ok. Part ni best sebab kite memang suka jadik cikgu. Hihi. KGSK tuh maksudnya Kumpulan Guru Simpanan Kerajaan. Guru KGSK ni sebenarnya diambil untuk replace tempat cikgu cikgu yang cuti sama ada cuti bersalin atau cuti sakit. 

Biasanya kontrak Guru KGSK cuma dalam 2-3 bulan jer. Gaji pulak dibayar berdasarkan jumlah hari bekerja. (Gaji harian). 

Bayaran Gaji adalah mengikut kelayakan SIJIL AKADEMIK TERTINGGI dan hanya dibayar mengikut jumlah hari bekerja (waktu persekolahan sahaja) :
1. SPM sebanyak RM54.00 sehari.
2. STPM/DIPLOMA sebanyak RM72.00 sehari.
3. Ijazah sebanyak RM100.00 sehari.
4. Pesara bukan Siswazah sebanyak RM110.00
5. Pesara Siswazah sebanyak RM100.00
Harus diingatkan kelayakan akademik tertinggi adalah jika calon telah mempunyai sijil seperti di atas, transkrip akademik atau slip keputusan tidak dikira (berdasarkan Keputusan mesyuarat bagi lantikan guru ganti di Negeri Johor)

Alhamdulillah, kite dapat jadi guru KGSK selepas graduate. So, secara automatiknya, kite dapat gaji sebanyak RM100 sehari. Ok lah kan. Dari tak dapat pape duduk kat rumah. (-.-")

Gaji akan di bayar selepas habis sebulan bekerja. Tapi takde lah 30hb terus dapat gaji. Tak sama macam orang government yang lain. Kerani sekolah biasanya akan hantar details pasal gaji kite ke PPD pada 1hb bulan berikutnya dan pihak PPD yang akan uruskan. Kalau PPD lambat, lambat lah dapat gaji. (T__T) Tak pe la lambat. Asalkan dapat. :'D

Sesiapa yang berminat nak jadi guru KGSK boleh register keahlian dekat website ni.  Tapi, untuk makluman semua, pendaftaran cuma untuk NEGERI JOHOR sahaja yer. Negeri lain. kite tak sure macam mana. mungkin korang boleh rujuk PPD masing masing. (Pejabat Pendidikan Daerah). Jangan tanya kite pasal negeri lain. Kite TAK TAU. Ramai yang register dekat website E-KGSK Negeri Johor ni. Terpulang pada pihak PPD untuk pilih sesiapa yang layak. ;)

Oh ye. Bila jadik Guru KGSK ni, kite tak boleh pilih subjek untuk mengajar. Biasanya guru besar yang akan tentukan. Sekolah sekarang, kite kene ajar Matematik, Bahasa Malaysia dan Kajian Tempatan. 3 buah sekolah lama, kite kena ajar Bahasa Inggeris dan Pendidikan Sivik. So bila balik rumah, memang kena study bebetul lah. Kite bukan sekadar ajar sekolah rendah, kalau PPD suruh ajar sekolah menengah, kena lah terima. Kite pernah ajar English untuk Form 4 & 5. Huahuahua. Tak power pun English, tapi kena lah mengadap jugak. Dah nama pun tugas. Eceh. :-P

Masa Sambutan Hari Raya SK Parit No 5.

So far, memang best jadik cikgu. Untung sesiapa yang jadik cikgu tuh. Kerja yang mulia. Kite dah pernah mengajar 4 buah sekolah sejak kite habes diploma. Nak apply KPLI atau DPLI, tak de bukak pulak. :'( Kalau Guru JQAF, tak layak lah pulak. (T__T) Hasben kite cakap, nanti kontrak habes, rehat jer dekat rumah. Kalau ada rezeki nak sambung kontrak, sambung lah. ;') Abah pun cakap cenggitu.

Tak pe lah. 
Mungkin ada rezeki kite untuk jadik cikgu tetap satu hari nanti. :') 

Happy working ^_^

.my very first experience - pregnant ! :'D

Salam.

Hai korang. Hari ni kite nak share pengalaman pertama kite. Pengalaman pertama ape? Jeng jeng jeng. :-P Suspen tak? Heeee. Ok. Nak share pengalaman pertama pregnant. *wink*

Alhamdulillah, Allah SWT nak bagi rezeki cepat pada kami suami isteri. :-) Lepas 2 bulan kahwin, kite disahkan positif pregnant. Happy sangat. ^_^ Kite bersyukur sebab tak mengalami alahan yang teruk. Takde morning sickness muntah pepagi tuh. Tak muntah bile makan. Kalau jalan jauh (naik kereta) pun pening. Biasa kalau kite pening, kite akan cakap dengan Ipang, kite nak tidur. Sebab kalau tengok kereta atau pemandangan kat luar, kite rase sangat pening. Huehue. 

Pastu kite sangat cepat lapar! SANGAT! Kalau lambat makan je, badan dah sejuk. Kuat makan dah budak Intang neh. Tapi setakat ni, baru naik dalam 2 kilogram. Before pregnant, berat kite dalam 38-39KG. Pastu first check up, berat 40.3kg pastu last check lepas raya aritu, 41kg! Hureyyy! Tak sangka akhirnya berat kite jejak jugak 40kg. Tapi berat kite masih underweight. Kena lebih 45kg, baru BMI ok. (>_<)

Masa check darah memula dulu, kite punye HB low. Kite kena anemia. :'( Pastu memacam jenis vitamin kite kena telan. Ada dalam 5 jenis kalau tak silap. Kite jenis senang telan ubat. Tapi tatau lah ek kenapa dengan satu jenis vitamin neh (Iron Tablet) rase dia sangat teruk. Sampai kuar airmata nak telan. Haha. Last last doc bagi tips, suruh makan vitamin tu dengan jus oren or pape jus. Tapi kite makan dengan jus epal. Sekali telan je. Glup glup. Sedap. :'D

So, lepas raya aritu, kena check up semula, alhamdulillah, HB kite dah naik. Kite dah risau dah kalau tak naik sebab doc cakap, nanti kite kena tahan dekat wad. Dia dah pesan, time raya, makan bebanyak. Dan kite berjaya. Berat pun naik walaupun sedikit. Dari 40.3kg ke 41kg. Ok lettew kan kan? :'D

Hasben kite, Si Ipang tuh, setiap malam akan ingatkan kite, dah makan ubat belum? (-.-") Padahal bukannya ubat. Vitamin jer kot. Dia paling bising kalau kite malas nak makan asid folic sebab asid folic tuh boleh mengelakkan kecacatan tulang belakang pada bayi dan kemungkinan untuk sumbing pada bayi. Baik kite elakkan dari mengubati. Kan kan? So, sila rajin rajin makan vitamin segala tu yek! (-.-")

Jeans kite saiz 25 pun dah tak boleh nak kancing dan zip. Sadis betul. Tapi suami kite yang penyayang (lah sangat hahaha) dah belikan kite 2 helai seluar jeans baru! Hureyy! Memang maternity jeans. So, takde la terseksa baby dalam perut. Haha. Sebenarnya mummy dia lagik terseksa bila pakai seluar ketat kat perut. Bila makan, nak napas kemain payah. Bile perut kecik, pastu ada baby, pastu bila makan banyak, mengah gile! (T_T)

Kite ingat lagik time bulan puasa, time kite balik dari sekolah, tengahari (kite jadik Guru Ganti di SK Parit No 5), kite rasa nak pengsan. Kebetulan, Ipang ade kat rumah, dia balik awal hari tu. Kite siap nanges sebab lapar sangat. Badan dah sejuk. Tangan dah gigil. Pastu dia tak sampai hati agaknya tengok kite, dia siap offer nak masakkan megi untuk kite. Kite memang salute lah pompuan pregnant yang boleh puasa cukup 30 hari. ;-) Doc pun dah pesan kat kite kalau tak larat, tak payah puasa. Jangan paksa diri. Sadis betul. Banyak kena ganti puasa + bayar kifaroh. Takpe lah. Demi kesihatan baby dan mummy. (^_^)

Bila tengok SETIA HUJUNG NYAWA RAYA time raya hari tu, rasa macam Eiii bestnyaaaa Zain layan El macam tuan puteri time pregnant. Tapi kite taklah dilayan seperti puteri sangat. Memang tak pun. Haha. (-.-") Kadang, orang pregnant ni macam macam mengidam tapi kite setakat ni macam takde mengidam pape pong. Cuma sume benda sedap, kite nak. Haha. Mengidam ke tuh? Tuh mengada ngade namanye. Sebab tu lah suami malas nak layan. Kahkah.

Tapi bukan semua dia tak layan. Dia cuma tanak manjakan kite sangat. (kot hehehe) Tapi yang bestnye, setiap malam dia akan letak kepala dekat perut kite. RASA BESTTTTTT SANGAT SANGAT SANGAT. Dan dia cakap dekat baby....

"Anak Abah buat apa tu? Anak abah sihat ke tak?"

"Anak abah nanti kuar ikut Abah pergi mancing ehh"

"Baby tau tak semalam Mummy abeskan 
duit abah shopping sampai RM***."

"Anak Abah cepat lah tendang perut Mummy..Haha"

NAMPAK TAK KURANG ASAM DIA DEKAT SITU?
(-.-")

Kite belum rasa baby tendang-tendang lagik. Mebi sebab baru 18 weeks kot. Ada yang dah rasa, ada yang belom. Haish. Tak sabar nak tunggu baby besar. Nak pergi buat ultrasound. Nak tengok gender. Lepas tuh nak beli barang babyyyyy. Heeee.

Doakan kite dan baby sihat yek.
(^__^)

 Gambar hiasan :-)
*masa majlis bertandang*

Ok. Nanti kite cerita lagik okeyy.
Tata.

.lambat lapan ratus minit

Salam.


Hahaha. Rasanya dah lambat beratus ratus juta minit nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN kepada pembaca tegar belog Dak Intang neh. Ade ke? Kehkeh. Terima kasih yer sudi baca. 

Kami sekeluarga di pagi raya.

Heeee..

Posing ala-ala cover album :-P

Ni sebenarnya lakonan semula. (-.-")
Tapi memang kemain payah nak bukak tali kasut neh.

Ampunkan kite.. Hihi.
First time beraya dengan suami.
Alhamdulillah, I'm blessed.

Sebenarnya tatau nak cerita ape dah. Dah hilang dah skill nak blogging. Heh. So, kite nak cuba seruuuu semangat blogging yang duluuuuu.

Mari lah datang kepadakuuuuuuuuuuuuuuuuuu !!!

Banyak benda nak cerite. Tapi tak tau nak mula dengan yang mana. Nak cerita pasal kerja. Nak cerita pasal family. Nak cerita pasal baby in my tummy. Hihi. Nak cerita pasal kehidupan setelah hampir 5 bulan bersuami. ;-)

Ok. Nanti kite sambung okeyh.
Selamat Hari Raya lagik sekali!

Jemput lah datang rumah. :-P