.interview permohonan kahwin kat pejabat agama yang menggerunkan

Salam.


Seperti yang semua sedia maklum, kalau nak hantar borang permohonan nikah dekat Pejabat Agama Negeri Johor neh, mesti kena melalui satu intebiu yang menakutkan. Err..lagi menakutkan dari nak intebiu kerja tau uolss. Tu untuk kite jer kot. Tatau lah korang acane. Tapi kite memang takot bab intebiu segala neh. (T__T)

Banyak lah khabar angin yang mengatakan, soklan takde lah susah mane, tapi kalau dah gugup, apa yang tau, automatik jadik tatau. (-.-") So, sebelum pergi Pejabat Agama tuh, kite dah gugel soklan intebiu siap siap. 

kata kunci
*soalan temuduga kahwin negeri johor*
HAHA.

Bila kite baca belog yang dah review pasal intebiu tuh, lega sket lah sebab mejoriti semuanya tahu. Tapi tak leh lah over konfiden. Sebab kang, tak dapat jawap kang, memang malu lah.

Kite pergi Pejabat Agama petang, dalam pukul 2.30 dari rumah. Kite pergi dengan tunang kite. Tapi dia ngelat. Dia isi form Selangor. Ye laa.. Dia kan orang Selangor. Lahir sane. Tapi duduk JB. Ntah lah. Malas nak layan orang ngengade-padahal-takut-nak-intebiu-sebenarnye. Kikikiki. Time dalam kereta tuh, dah seram sejuk sakit perut semua ada. Takut punya pasal. Pastu siap buat sesi soal jawap dengan tunang kite pasal rukun nikah, ayat kursi, doa qunut dan laen laen lagik. Lagi orang cuak, lagik dia buat orang cuak. Apa pun tak boleh! @#$%^

Pastu, bila masuk je Pejabat Agama, kite pergi kat kaunter soang soang. Ipang tunggu dalam kereta je. Jumpa kerani pompuan-yang-muka-payah-nak-senyum. Dia yang akan proses permohonan nikah kite. Pastu bile dia semak, Surat Akuan Bujang kite, kite tak de buat salinan. Just ada yang original je. Pastu set permohonan Ipang pulak, pun kite tak buat salinan. Tapi kalau tak silap kite, kat check list, memang tak de pun suruh buat salinan. Then, dia suruh kite pergi fotostat dulu. Tapi sebelum pergi kedai fotostat kat tingkat bawah, dia suruh kite isi form intebiu dan intebiu dulu.

*ni lah form intebiu*

Form neh ada 6 bahagian. 

1) Dua Kalimah Syahadah
2) Bacaan Al-Fatihah
3) Bacaan Doa Qunut
4) Munakahat
5) Toharoh
6) Tanggungjawab Suami Isteri

Memula skali, yang peng-intebiu kite tuh, tanya kite. Sebutkan rukun nikah. Dalam hati cakap, Phew. Nasib baek tadik dah maen soal soal dengan Ipang dalam kereta.... Hihihi. Then dengan lajunya kite pun jawap.... Rukun nikah ada 5...

1) Pengantin Lelaki
2) Pengantin Perempuan
3) Akad Nikah
4) Wali
5) Dua orang saksi.

Then peng-intebiu tu tanya kite lagi.. Cuba baca tahiyat awal. Then dengan eksaitednye, kite terus baca.. Attahiyatul.. Then tetiba dia potong kite cakap, Baca bismillah dulu... Gulp! (-.-") Tuh la Intang. Kemaen lagi nak baca lelaju. HAHA. Then lepas baca bismillah dan tahiyat awal, dia terus tick dekat kesemua enam kotak, dia tulis LULUS dan dia SAIN. Yeay! Alhamdulillah. Syukur.... Pastu dia suruh kite sain jugak then suruh pergi buat salinan apa yang kerani cakap tak cukup memula tadik.

Lepas setel buat salinan, pergi kat kaunter balik then bayar RM17. Pastu dia suruh kite pegi jenjalan dulu sementara dia proses permohonan kite dan datang balik Pejabat Agama sebelum 5 petang. Time dah dah nak pukul 4. Pastu kite pergi bank, teman Ipang jap then dalam 4.40petang datang balik Pejabat Agama dan amek buku kaler pink dan set permohonan nikah yang dah disahkan dan set tuh nanti kite kena hantar dekat Tok Kadi yang akan nikahkan kite.

Phew. Alhamdulillah. Lega sangatssssssss! :') Skang, dah boleh 100% focus on wedding preparation. Yeay! Wish me luck ! ^^