.review majlis tunang : MINI PELAMIN

Salam.

Hai hai hai. Masih dalam mood tunang. Keh keh keh. Biasa lah, tengah berada atas awan lagik neh. Hihihi. Entry kali ni, kite nak review pasal MINI PELAMIN dulu. Weeeeeeeeeeee~~

Ok. Pelamin tuh kite & family kite buat sendirik. Tak de nya nak hire bridal. Memula survey survey jugak. Nengok kawan kawan lain tunang, pelamin semua cecantik. Tapi kite tak mampu. :'( Dulu, akak kite pun tunang, simple aje. Tapi, keinginan yang tinggi untuk memiliki mini pelamin sendirik, kite pun create lah.

Bila nengok gambar ni, nak pelamin cenggini. Bile nengok gambar tu, nak pelamin cenggitu. Haiyoo. Kemaen tak tetap pendirian. Beberapa bulan sebelum majlis tunang, kite pergi kedai kain Nagoya dengan Mama. Mama nak beli apa ntah time tuh. Pastu kite mintak Mama belikan kain untuk buat tirai mini pelamin kite. Kite neh pesen suke prepare awal. Sebab kite tanak menyesal dan kelam kabut di kemudian hari. Tapi hari tuh kelam kabut jugak bile dah nak sampai majlis. (-.-")

Kain chiffon. 

Murah je semeter RM2.50 ke RM3 jer. Ntah ek. Kite pun dah lupa sebab dah lama sangat. Tehee. Pastu suruh kawan Mama jahitkan. 3 helai tirai pink, 3 lagik kaler green turquoise. Tapi untuk mini pelamin neh, kite guna 3 pink, 2 green turquoise. Lagik satu kaler green turquoise tuh, kite guna dekat ruang candy buffet. Tu nanti kite ceta kat next entry k. ;-)

Tadaaaaaa...

Lepas pasang kain tirai belakang, kite gantung yang jurai jurai kaler silver tuh. Ntah apa nama dia ntah. (T__T) Apesal lah time taip entry neh, semua lupa. Zzzzzzz! Lepas tuh, yang bentuk kipas kecit kecit kaler pink tuh, kite buat pakai crepe paper. Yang besar plak, pakai kertas tisu tapi yang bercorak bunga. Sebab kertas tisu tuh lembut dan lembek, kite gam dekat crepe paper dulu. Sebenarnye, banyak kerja. Guna sampul hadiah bercorak pun boleh tapi kite malas nak pergi beli. Haha. So, guna je apa yang ade. :-P Dekat atas tirai tuh sebenarnya ada bunga, kaler putih. Nampak tak? Tu beli kat kedai bunga jer. Ok setel part tirai belakang.

Untuk bunga kiri kanan yang besar tuh, Mama tempah kat kedai hantaran. Untuk satu pasu bunga, it costs RM 150. (-.-") Dua pasu dah RM 300. Tapi Mama cakap, tak pe la. Walaupun mahal, tapi cantik pastu dah siap majlis, bunga tuh boleh buat hias kat rumah. Huehue. Yang bunga kecit kiri kanan tuh, itu memang dah ada kat rumah. Dah lama Mama beli. So, reuse aje. :-P

Untuk seat tuh pulak, sebenarnye tempat letak kaki dekat sofa bed dekat ruang TV kite. Huehue. Amek je benda tuh then tutup pakai kain satin putih. Settle! :-) Dua kusyen pink atas tuh, kite beli dekat The Store. Satu kusyen tuh dalam belas belas ringgit jer kot. Kusyen putih depan seat pelamin kite tuh, kusyen bilik pengantin masa akak kite kawen dulu. Huuuu. Pinjam akak kite sudah. :-P

Paper lantern yang bulat bulat kecik besar kaler pink and light blue tu kite beli online dekat SINI. Tuh dah beli awal dah. Nak check harga, leh tanya orang yang jual tu ek. Murah murah aje. ;-) Dan last sekali, kapet pink faveret tuh. Tu beli dekat kedai kat Muar neh jer. RM230. Nanti Mama cakap, boleh reuse kapet tuh dekat bilik pengantin! So, tak de lah membazir. Kan kan kan? ;-)

Oh ye. Lupa nak cakap. Pelamin neh kite buat dekat kawasan corner. So, nampak lah sket langsir rumah kite yang berbunga vantage itu. Huehue. 

Ewah.
Posing sket dekat mini pelamin DIY. 

Ok. 
Nanti kite review yang lain pulak yer.
Korang nak kite review apa pulak lepas neh? 
(^__~)v

Okbai !