.bergegar bilik meeting (T__T)

Salam.


Semalam, tetiba jer kite kena join production meeting. Sumpah cuak oke. Dah lah tak sampai seminggu intern, tak faham sangat pengurusan dan bisnes kilang tempat kite intern tuh, tetiba kena buat minit mesyuarat pulak. (T__T)

Bile HR Assistant (Ana) suruh kite tolong catit minit sebab dia busy, takkan kite nak cakap tak boleh kan? Huehue. Lagipun, nak jugak try something new. Teheee~ Masuk jer bilik meeting, semua chinese. And I'm the only one malay. Huwaaaaa. (T__T)

Ingat doang speaking English. Ehem! Boleh lah kite tunjuk kepoyoan English kite. Hakhak. Sekali doang speaking chinese okeyh. Tak sure lah Mandarin ker Kantonis. Huhu. Sebab kite memang tak paham sepatah haram pun ape benda yang doang cakap. Dah tu, cemana nak catit minit neh. (T___T) Masa amek 3rd language dulu, kite amek bahasa Arab. :-P

Tapi,  kite teringat yang Ana ada pesan kat kite, Intan salin jer apa yang doang tulis dekat whiteboard tuh. So, kite pun salin jer lah. Huehue. Tapi lepas tuh, pengerusi meeting tuh, Production Manager (Mr Eddie) tanya siapa nama kite. Hehe. Ingat dia tak gheti cakap Melayu. Manager tuh hensem dan muda. Segan nak nengok dia lelame. Huehue. 

Kebetulan, dalam meeting tuh ada soang Supervisor untuk foreign workers which is orang Bangla. So, dalam meeting tuh ada dua bahasa lah. Melayu & Cina. So, bila doang dok explain in Malay, dapat lah kite faham sikit sikit. Manager tuh bagus. Dia siap bagi kite schedule dan explain kat kite meeting tuh tentang apa semua. Dia macam tak lokek ilmu lah.. Seronok ! Kehkeh.

Masa dalam meeting tuh, ada problem sikit. Ektuali, kilang perabot neh buat bisnes international, export perabot ke Europe, tak de langsung jual kat Malaysia.. So, bila barang tak siap, nak shipping dah delay. So, manager tuh dok tanya lah setiap department yang ada masalah. 

Tengah tengah meeting, tetibe big boss masuk dalam bilik meeting. Big boss duduk sebelah kite. Ok, sangat neves. (T__T) Kite senyap jer, tak cakap apape. Kite tak faham apa yang big boss cakap tapi yang penting, kite rasa dia marah sebab dia cakap cakap dalam bahasa cina dalam nada macam tengking. (T__T) Lepas tuh, terus dia keluar dari bilik meeting tuh. Kite cuak ok. Even big boss tuh kawan Abah kite, tapi time intern, dia adalah boss kite. Still ada rasa takot dan respect dekat dia. Takut je kena smack down dengan dia sebab kite bebetul sebelah dia ! Huuu~ Eh, big boss ai ada Ferrari okeyh! Huuu~

Ni lah gambaran dalam bilik meeting tuh.
Yang kaler grey tuh, ketua setiap department kilang.

Habis je meeting, Mr Eddie suruh kite siapkan minit mesyuarat tuh then dia nak nengok balik time next meeting. So, lepas dismiss meeting, kite terus taip minit tuh then print out. Tinggal nak kasik dekat Mr Eddie jer. Phew.. Harap harap tak kena reject sebab kite buat kemas jer. Huehue. Perasan sungguh. (-.-")

Ektuali kilang ni agak strict. Bile kite dah lenguh kaki dok depan PC buat kerja lelame, kite nak duduk bersila tapi tak boleh. Hukhuk. Tahan jer lah lenguh sampai pukul 5.30 petang. Nak main tenet guna internet ofis pun takut. Sep baek ade blekberi. Tu pun tak boleh belek selalu. (-.-)

Oh ye. Ada berita 'gembira'. Hari Sabtu, kite kena kerja. Hari Ahad je cuti. Isk. (T__T) Okbai. (Dah lah tatau dapat elaun ke tak. Nak tanya segan!) Okbai lagik sekali. (>__<)