.teacher intan sombong !

Salam.


Petang semalam, kite pergi Sekolah Agama Chacha. Dah lambat seminggu. (-.-") Mama terlupa nak register-kan sekolah agama untuk Chacha since Mama ingat Chacha kecik lagik padahal dia dah 6 tahun. Dekat Johor, Sekolah Agama ni sebelah petang. Sekolah Kebangsaan pulak sebelah pagi. Dah jadik macam wajib untuk bebudak pergi sekolah ni.

Bile kite balik rumah, kite cakap lah dekat Mama, zaman sekarang, kalau budak tuh Pra-Sekolah, Sekolah Agama pulak dia akan Fardhu Ain. Kalau Darjah 1 Sekolah Kebangsaan, Sekolah Agama pun Darjah 1. Sekarang dah laen. Dulu Darjah 3 Sekolah Kebangsaan, Sekolah Agama baru Darjah 1. #tetiba pening hihihi.

So, semalam kite nak register-kan Chacha Fardhu Ain. Abah semalam busy kerja sebab banyak kes, Mama still in MC, kaki tak kuat sangat nak jalan. Along dalam pantang. Yeop pulak dah start kerja dekat Sepang. So, kite jer lah kakak yang menjadi harapan keluarga. Kah kah. #poyo betul.

Bila kite sampai Sekolah Agama tuh, kite terus pergi bilik guru. Tanya cikgu yang ada kat situ, ashane nak register Fardhu Ain. Pastu dia suruh kite naek tingkat atas, jumpa sendirik dengan Cikgu Fardhu Ain tuh. Masa nak naek tangga ke tingkat atas, selisih dengan beberapa orang budak lelaki...

"Eh, Teacher Intan"

Doang hulurkan tangan dan salam dengan kite. Kite pun balas salam. Kite tanya doang, "Dah darjah berapa sekarang ni?" Then salah soang dari doang sakap, dah darjah 6. Kejap jer masa berlalu. 

Dulu, kite pernah jadik cikgu ganti dekat sekolah kebangsaan doang. Masa tuh doang darjah 4 kot. Ntah ek. Tak ingat. Teheee. Sebab dah ramai sangat anak murid kite walaupun kite cuma Cikgu Ganti, ada 3 sekolah kite ajar dan beratus jugak lah anak murid kite. Kalau doang terserempak dengan kite, doang mesti tegur. Tapi kite pulak, tak berapa cam sangat doang. Faktor-faktor penuaan mungkin. (-.-")

Lepas settle pasal register Chacha punya Fardhu Ain, kite balik lah rumah. Masa on the way balik tuh, selisih dengan anak murid kite jugak. Doang atas motor. Yang ni budak Sekolah Menengah. Kite ajar doang Form 5 dulu. Kite nampak dia, kite senyum je. Nak tegur, tapi jarak macam jauh. Takut dia tak dengar suara kite. 

Lepas tuh, bila dah jauh sikit, budak tuh jerit, "Teacher Intan Sombong." Aaaaaaa kite bukan sombong laaa.. Isk isk.. Kite nak tegur tapi jauhhh... Kang kalau jerit jerit kang, apa plak orang cakap.

Haish...rindu pulak kenangan masa jadik cikgu dulu. Kalau lah masa boleh di putar semula....

Semoga satu hari nanti,
impian kite nak jadik cikgu termakbul. 
Aminnn.. :')