.tips cara cara menganyam ketupat

Salam.

Siapa pandai anyam ketupat angkat tangannnnn!!!!! Heeee.... (sorokkan tangan dekat belakang badan cepat cepay) Keh keh keh. Kite memang tak reti anyam. Fenin kepala ai neh dik nonn... (TT___TT)

Tapi dekat rumah kite neh, dah ade orang yang pandai anyam ketupat iaitu Along kite dan Abah kite. Kui kui kui. Biasanya, doang yang akan anyam. Abah cuma akan anyam bila dia tak busy jer.. Mama pulak dah sibuk dekat dapur. Masak segala bagai jenis makanan. Kite pulak biasanya dok kemas kemas rumah dan dok pasang langsir. Plus kena iron baju semua orang dalam rumah neh time raya. Wuuuuu~~ 

Dulu, time arwah nenek ada, dia yang selalu anyam. Arwah nenek hebat! Dulu kan, dia pernah anyam ketupat bentuk lembu, bentuk kerbau. Kite tak terfikir pun nak buat benda tuh semua. Nak anyam ketupat biasa pun, tangan terbelit belit... (-.-")

So kali ni, kite nak try lah buat. Nak belajar. Kite cakap dengan Mama, then Mama cakap, try lah gugel cara anyam. Keh keh keh. Macam tau tau jer anak dia neh memang suke gugel gugel resepi sampai lah cara anyam ketupat pun dia suruh gugel. Kah kah.

Gambar ni kite gugel jer.
Nanti ketupat kite dah jadik, kite blog dalam neh ek!

So bile kite gugel tadi, dapat result BELOG INI. Tengok macam senang tapi tak try lagik. Jom belajar buat ketupat! Untung laaaaa bakal suami nanti isteri pandai anyam. Keh keh keh.

Tak pun boleh tengok video neh..
Macam senang!

Korang pandai anyam ketupat tak?
Kalau tak pandai, jom belajar sama sama!

Selamat Mencuba!