.segmen bersilat di dapur | biskut semperit gembira

Salam.

Yeayyy! Lagi satu biskut yang kite berjaya buat.. So, kite namekan dia, biskut semperit gembiraaaa! Hoyeahh! Kikikikiki. Gedik betul Dak Intan neh. Biasa lah, pesen masuk dapur sekali sekala, bila dapat buat biskut dengan jayanya, mesti lah gembira... Ngeeeeee......

Semperit corak bunga.
Penat hokeyh nak buat corak neh.
Tapi bila dah lepas bakar, nak angkat, pecah!
Wuuuu... kuciwa...

Dapat satu bekas kecit jer..
Ada lah dalam 30 bijik. 
Keh keh keh.

Last last, adik kite si Yeop tu suruh buat pesen macam ni.
Pencetak tak de, so kite guna cara manual.
Kui kui kui...

Leperkan dia, lepastu gelekkan dengan penggelek yang bergerigi. Jadik jugak bentuk ashamni.... Kah kah kah. Tapi ada yang senget senget sikit sebab dah letih dok buat yang bentuk bunga mula mula tuh. Tangan sampai merah merah. (-.-") Maklum lah, tangan pesen selalu tekan keyboard, sekali buat kerja dekat dapur, hambek kauuu.... Padan mukaaaaaa!

Santek takkkk...
Semperit yang perit nak di buat.

Ni first time buat biskut raya pesen sukat guna penimbang. Punya lah mengong penimbang tuh. Dan dan skru nak tercabut. Kah kah. Sep baek adik kite, si Yeop tuh tolong betulkan. 

So, macam biasa, kite nak share resepiiiiiiii... Bangga lah jugak sebab first time buat, terus jadik. (^_^) Tapi dah nama pun ikut resepi, mesti lah jadik. Ngek betul Intan neh! (-.-")

Bahan-bahan
1) 300g butter
2) 160g gula aising
3) 100g tepung jagung
4) 160g tepung kastard
5) 240g tepung gandum *kawan kite cakap, goreng dulu tepung ni kalau nak sedap dan kite goreng!
6) 2 biji kuning telur

Cara-cara
1) Pukul butter, gula aising hingga kembang.
2) Masukkan kuning telur, kacau sebati.
3) Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati.
4) Terap atas loyang. Untuk hiasan ceri, coklat rice atau coklat chip, boleh letakkan sekali.
5) Bakar 150C selama 20 minit.

Credit resepi dekat SINI.

So, korang cuba lah ekkk! Seronok rasanya bila dapat buat biskut raya yang sedap lepas tuh family semua puji. *kembang woii!* Adik kite yang atas Chacha, si Afiq tuh selalu dok kutuk kutuk kite bila kite masak. Tapi tadi, tetiba je dia berubah!

Yeop : Angah, kau tau tak. Adik makan biskut coklat yang kau buat pagi tadi. Dia bagitau aku, suruh jangan bagitau kau.
Angah : Siut betul. Kutuk aku buat, lepas tuh makan banyak! Eiii gerammmm!!!
Adik : Hahaha. Ngah, kau buat je biskut neh banyak banyak.. Dia bukan rasa sedap tapi rasa apa tah. Hahaha..
Angah : Eleh, cakap je lah sedap!! Jangan lah makan banyak sangat. Habes lah nanti.

Mama : Angah, senang tak buat biskut coklat coklat tuh?  Nanti buat lagik. Adik suka makan. Tadi dia makan banyak.
Angah : Senang je. Bahan pun senang. Nanti esok angah buat lagik ek! 

Ngeeee... So, kalau nak tengok resepi biskut raya yang senang senang yang lain, boleh klik SINI ekkk... Senang je, kalau susah, kite tak buat! Hihihi.

Selamat Mencuba! 
(^_^)