.segmen bersilat di dapur | biskut coklat badam rangup krup krap

Salam.

Pesen namakan biskut sendirik. Keh keh keh. Dan petang tadik, kite buat lagik biskut raya. Hoyeahh! Berjayaaaa... Ok, dah boleh kawen dah. Kikikikiki. Pesen dah kawen nanti nak sumbat mulut laki haku dengan biskut raya hari hari agaknye! (-.-")

Tapi pakwe kite cakap, dia suka biskut coklat. Harap harap, kalau dia raya rumah kite nanti, dia suka lah biskut neh.. Wuuuuu~~ *praying*

Baru cetak. 
Kite masih amateur dalam proses mencetak biskut.
(>__<)

Hoyeahh dah kembang naek dan santek!
I loikeeee...

Sedia untuk di makan!
Tak semestinya rupa buruk, rasa buruk. 
Keh keh keh.

Errr nak resepi ker? Segannya nak share. Hihihi. Ektuali, resepi sama je macam biskut yang kite buat semalam tuh. Cuma kite modified sikit. Kite add-on serbuk koko dengan badam. Yang lain lain sama. (^_^) Rangup sangat biskut neh. Chacha asek ngap je. 

Bahan-bahan.
1) 1 cawan tepung gandum (diayak)
2) 3/4 sudu baking soda
3) 1/4 sudu garam
4) 1/2 cawan butter/marjerin (dicairkan)
5) 1/2 cawan gula perang
6) 1/3 cawan gula halus
7) 1/2 sudu esen vanila
8) 1/2 cawan coklat chip
9) 2 sudu serbuk koko
10) 1/2 cawan badam hancur
11) Coklat Rise (Untuk hiasan)

Cara-cara
1) Campurkan tepung, baking soda dan garam ke dlm mangkuk.
2) Pukul marjerin, gula perang, gula halus dan esen vanila sampai sebati dalam mangkuk lain.
3) Masukkan campuran tepung+baking soda+garam+serbuk koko tadi dalam mangkuk step kedua dan kacau sampai sebati.
4) Lepas tu, masukkan coklat chip dan badam lepastu kacau lagi.
5) Lepas tuh cetak adunan tuh ikut rupa pencetak ashane yang korang suka dan letak atas tray. Pastu hias lah atas biskut tuh dengan coklat rise. Then pastikan jarak antara satu biskut dengan yang lain lebih kurang 1.5-2 inci sebab nanti biskut tu kembang.
6) Bakar dalam oven dlm 18-20 minit sampai warna coklat keemasan dalam suhu 150'C.
7) Lepas siap bakar, sejukkan dulu then boleh simpan dalam balang kedap udara.

*** Biskut ini agak manis so kalau nak kurangkan manis, korang guna hanya 1/4 atau 1/3 cawan gula perang.

Macam tuh je. Senang kan? Bahan bahan dia simple, murah dan paling penting, biskut neh rangup dan sedap! Tak caya, try lah.

Selamat Mencuba!
(^____^)


Klik SINI untuk tengok Resepi Biskut yang lain
Ngeeeeeee.... :-P