.segmen bersilat di dapur | biskut coklat chip sedap gile

Salam.

Seronok sangat sebab berjaya buat kukis coklat chip neh. Dah lah rangup, sedap, manis. Keh keh keh. Sejibik masa biskut famous amos. Kalau hari tu, kite buat, biskut tuh terlalu rapuh, tapi kali neh, sangat memuaskan! *Tangan di dada, mata keatas* Keh keh keh.

Untung lah bakal suami kite nanti, tak payah belikan kite biskut famous amos lagik. Dah jimat duet, boleh pergi honeymoon dekat Jepun hari hari. Huuuu~~

Bila siap je biskut neh, bukan ke balang kuih tapi ke mulut.
(-,-")

Sampai adik kite yang Yeop tuh cakap, Kau tengok lah Ngah. Esok mesti dah habes punya. Tak sempat tunggu raya. Huhuhuhu. 

Budak neh kejap kejap ngap.
Abes satu biskut, datang lagik, amek lagik, makan lagik.
Pastu ngadap TV, padahal esok sekolah!

Tapi apa-apa pun, thanks to Ct Dja sebab share resepi ni.
Ngeeeeee....

Yang best nye biskut neh, tak payah susah susah dok sukat sukat ikut gram. Ikut cawan je! Heee... jom belajar buat! 

Bahan-bahan.
1) 1 cawan  tepung gandum (diayak)
2) 3/4 sudu baking soda
3) 1/4 sudu garam
4) 1/2 cawan butter/marjerin (dicairkan)
5) 1/2 cawan gula perang
6) 1/3 cawn gula halus
7) 1/2 sudu esen vanila
8) 1/2 cawan coklat chip

Cara-cara
1) Campurkan tepung, baking soda dan garam ke dlm mangkuk.
2) Pukul marjerin, gula perang, gula halus dan esen vanila sampai sebati dalam mangkuk lain.
3) Masukkan campuran tepung+baking soda+garam tadi dalam mangkuk step kedua dan kacau sampai sebati.
4) Lepas tu, masukkan coklat chip dan kacau lagi.
5) Lepas tuh letak 1 sudu kecik adunan ke atas tray. Pastikan jarak antara satu biskut dengan yang lain lebih kurang 1.5-2 inci sebab nanti biskut tu kembang. Letak kecik kecik je tau. Kalau letak besar besar, kang makin besar biskut korang tuh.
6) Bakar dalam oven dlm 18-20 minit sampai warna coklat keemasan dalam suhu 150'C.
7) Lepas siap bakar, sejukkan dulu then boleh simpan dalam balang kedap udara.

*** Biskut ini agak manis so kalau nak kurangkan manis, korang guna hanya 1/4 atau 1/3 cwn gula perang. 

Resepi asal dekat SINI. So, esok pagi boleh sambung buat biskut neh lagik sebab tak perlu risau biskut neh sedap ke tak sedap sebab tadik dah test buat dan terbukti kesedapannyaaa! Hihihi. Esok nak buat lagik, nak try campur serbuk koko sikit. Mesti best! :-)

Selamat Mencuba!
(^______^)


Klik SINI untuk tengok Resepi Biskut yang lain
Ngeeeeeee.... :-P