.tutorial blockquote | kotak comel dalam entry

Salam.

Pen merah pen biru
You marah, I love you.

Comel tak kotak dekat atas ni? Cepat cakap comel! Kalau tak, I tanak ajar. Teehehe~ Ok, hari ni I nak ajar camna nak buat kotak dekat atas tu atau dalam bahasa omputihnya, Blockquote.

1) Pergi dekat Dashboard - Layout - Edit HTML - tick Expand Widget Templates. Lepas tu cari code ]]></b:skin> (Kalau nak senang cari, korang tekan CTRL F dekat keyboard korang)

2) Bila dah jumpa, copy dan paste code dekat bawah ni, dekat atas code Step 1 tadi.

.post blockquote { background-image:url(URL IMAGE); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }

URL IMAGE - Korang kena letak URL image untuk background blockquote korang. Contoh URL (http://www.mycutegraphics.com/backgrounds/pink/th-pink14.gif) Korang boleh tengok background yang comel-comel dekat SINI.

Border: 3px - Kalau nak lagi tebal, tambahkan jer ker 5px ker, 10 px ker hihi.

#FF0080 - Ni warna border korang. Yang I punya tuh warna pink. Korang leh tukar warna lain. Tengok code warna dekat SINI.

3) Yang lain-lain tu tak payah lah tukar. Hihi. Nanti korang pening pulak. Lepas settle semua, terus tekan SAVE.

4) Then try buat satu entry. Lepas dah habis taip ayat yang korang nak letak dalam kotak tu, korang highlight semua ayat tuh then korang klik icon blockquote. Jap ek. I print screen and tunjuk contoh.

Tulis dulu ayat dia.
Then select semua ayat.
Lepas tu, klik icon blockquote.
Dan akan jadi lah kotak comel macam bawah ni.

You're the apple to my pie...
You're the straw to my berry...
You're the smoke to my high...
And you're the one I wanna marry~~


SELAMAT MENCUBA!
^.^