.tutorial #28 - chatbox yang menyorok

Salam Readers~

Perghh dah lamaaaaaaaaaa gila I tak buat tutorial kan kan kan? Heee~ Benda ni dah lama I KIV, tapi since I pun dah habis exam, I pun dengan senang hatinya buat lah tutorial ini. Ramai yang dah tau, tapi pada yang tak tahu, boleh belajar k. Oh yer, tutorial ni, Cik Ira yang request :)

1) Bukak Dashboard - Page Element - Add Gadjet - HTML/Javascript
2) Copy semua code dekat bawah ni

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

COPY DAN PASTE CODE CHATBOX KORANG DEKAT SINI YER.

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close/tutup]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

3) Then, gi tengok balik code dekat atas ni dan copy paste code sebenar chat box korang kat tempat yang I suruh tu.

4) Tak payah tulis apa-apa title dekat gadjet ni.

5) Tekan Save. Then siap! Heeee~~

Extra!
1) Tapi kalau korang nak edit sendiri gambar chatbox korang macam chatbox I (Alaaa...yang I letak gambar adik I tuh, Chacha), korang boleh edit sendiri guna photoshop tak pun guna photoscape sudeyyy. Size pandai-pandai lah korang resize ekkk.

2) Replace link gambar baru ke link lama. (I dah bold kan dah link gambar tuh kat code atas tu ekk)

Senang kan?
Selamat Mencuba! :)

Bai!