.tutorial #26 - menukar font untuk handphone Nokia e72

Salam Readers~

Atas permintaan yang ramai, I akan ajar macamana nak tukar font untuk handphone Nokia E72. Handphone lain pun boleh tapi pastikan Nokia Symbian S60 sahaja yerr ^^ Buat dengan sabar yer. I pun berhari-hari baru boleh buat. Thanks pada Rara sebab ajar I.

1) Download software FontRouter ni. Dan save-kan ke Dekstop.

2) Masuk website ini, register dan kemudian Login.

*Click to enlarge*
3) Klik Apply cer seperti gambar diatas.


*Click to enlarge*
4) Masukkan details yang di minta. Untuk mengetahui IMEI, korang boleh dial *#06#. Lain handphone lain number IMEI okeyh. Lepas isi semua details, klik Submit application.

*Click to enlarge*
5) Then dia akan mengambil masa dalam sehari untuk dapat State "Normal". Kalau dekat bahagian State tuh still "applying", korang kena lah tunggu sampai "Normal". I punya dah "Normal". Rujuk gambar di atas.

*Click to enlarge*
6) Lepas dah "Normal", klik Signing Softs macam dekat atas ni.

*Click to enlarge*
7) Then korang tick dekat anak panah yang first macam gambar dekat atas. Then klik Browse dan ambil balik file yang korang dah save dekat Step 1 tadi. Tulis Remark. Apa-apa pun boleh. Huhu. Then last sekali klik Submit and Upload. Ok, korang kena tunggu sampai dia habis upload.

*Click to enlarge*
8) Lepas dia habis upload, korang klik pulak Signed Softs.

*Click to enlarge*
9) Then tekan download macam gambar dekat atas ni. Save-kan ke Dekstop.

10) Korang pilih 1 sahaja font. Korang boleh ambil font dekat SINI. Tak pun, ambil je mana-mana font dalam computer korang. Pastikan jenis font korang adalah .ttf sahaja!

11) Then copy 4 kali font yang sama ke Dekstop. So, korang dah ada 4 file font yang sama. Rename setiap font dengan nama dekat bawah ni.
s60snr.ttf
s60ssb.ttf
s60tsb.ttf
S60ZDIGI.ttf

12) Then sambungkan hanphone korang ke computer. Bukak bahagian memory card korang. Cari folder "Resourse". Then create satu folder baru dalam folder "Resourse" tu dan namakan ia "Fonts". Then paste balik 4 font yang korang dah rename dalam Step 11 dalam folder "Fonts" tuh.

13) Then file yang korang dah download dan letak dekat Dekstop tadi (Step 9) tuh, korang copy and save dalam folder "Others".

14) Disconnect handphone dari computer. Bukak balik file yang korang dah save dalam "Others" tuh dan install. Lepas install, korang off handphone korang dan on semula.

15) Dah jadikkkk! Yeayyyy~

Selamat mencuba! =)

Pssst!
Tutorial conversation dalam handphone
dalam next entry ok.

Jangan tanya I macam-macam
Nanti I pening, I tengah demam ni
Buat dengan sabar yerr!


Bai!


Photobucket