.orang yang pakai tudung sanggul tinggi di laknat tuhan?

Salam Readers~

Mesti korang frust kan bila baca tajuk entry I? I pun baru tau tentang ni. Sekarang kan memang trend pakai tudung siap sanggul tinggi-tinggi bagai kan kan? Memang nampak cantik, tapi kalau buat tapi lepas tuh berdosa, nak buat hape. Betul tak? Ok, jom I share apa yang I baca dari blog Alien Hijau nehh ;) I di fahamkan, beliau pun ambil benda neh dari sumber lain.

It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all. I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab. However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”
- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.
Rasulullah s.a.w bersabda:
Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”
–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar. I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.

Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.

So, sekarang neh, kalau nak pakai tudung, kena tengok hukum jugak. Tak boleh asal cantik jer. Huhuhu~ I pun sangat lah naif pasal-pasal tudung neh. So, kalau I ada buat salah, tolong beri tunjuk ajar yer sifuuu! Huuuu~

By the way, Cuba tengok gambar dekat atas neh. I nak tunjuk shawl baru yang I beli dari blogshop nehh. Heee...cantik tak? Ni cotton shawl, RM10 jerr. I memang suka beli tudung online sebab kalau nak beli dekat kedai biasa, I tak reti nak pilih sangat plus kalau pergi beli dengan mama, nanti mesti mama cakap "alaaa tudung banyak pun, bukan nya angah pakai" Hehe~ Tapi oke apa, I pakai pergi kelass.. Teeeehehehe~~ Hah, tudung yang I pakai dekat ENTRY NI pun i beli dari SimplyShawl jugak~ So, kalau nak beli shawls cantik-cantik, boleh lah pergi usha blogshop tuu :) Cakap je nama I, mesti dapat murah! ;D

Yang ni RM 9 jer
Dekat Pahlawan Walk, ada yang jual sampai Rm15!
T_____T


Ok lah,
Sehingga berjumpa kembali!
Next entry, I akan update dari rumah ku tercinta
Muar!

Bai~ :)

Photobucket