.tutorial #23 - tab menu

.salam all~

.dah ramai sangat orang request tutorial ni tapi i asyik hold jer .so, hari ni, i nak ajar macamana nak buat tab menu versi cik intan .kah kah~ .i main hentam jer sebenarnya, tiba-tiba jadik .so, tahniah untuk diri sendiri ;)

1) .mula-mula korang create button tab menu tu dulu .i create guna picnik jerr .sebab malas nak pakai photoshop atau photoscape .korang buat lah ikut kreativiti korang .nak letak muka sendiri ker, kartun or plain jer pun boleh

.contoh.

2) .ni contoh button i .size dia 100 x 40 pixel .then lepas settle korang create tuh, upload dalam photobucket .siapa-siapa tak ada account photobucket, kena register dulu lah (Nak upload dalam blogger pun boleh, upload dalam entry, tapi jangan publish entry tuh. Lepas upload, copy link image then delete lah entry tuh.)


3) .lepas tu, copy HTML code yang photobucket sediakan

4) .bukak dashboard-layout-page element, then add a gadjet -HTML/Javascript

5) .then paste code yang photobucket sediakan tu dekat situ .lepas tuh, klik each image dan korang boleh link kan dia ke mana-mana page website yang korang nak .lepas tu save

6) .drag kan gadjet tu ke bawah header korang .then save lagi .lepas tu, siap! .senang kan kan? ;)


.so, selamat mencuba! :)