.tutorial #22 - memakai shawls

.salam all~

.hahaha! .i ni dah lah freehair, ada hati nak buat tutorial pakai tudung .shawl pulak tu! .kuikuikui~ .actually i sangat lah happy sebab shawl and syria yang i beli dah sampai .wuuu sangat cantik kot! .i sangat lah sukaaaa .2 dari shawl tu i nak buat hadiah contest .tapi cantik .rasa berat nak let go T____T .waaaa camana ni? .tapi since i dah berniat, i bagi je .dont worry ehh ;)

.mine!
.my 1st shawl~

.contest! contest!

.syria~
.love it!

.so, memandangkan semangat i nak pakai tudung ke kelas on jan 2010 nanti agak tinggi, i pun semangat lah pergi google untuk cari tutorial memakai shawl .and i jumpa satu blog ni .nama dia NAD .nad, i copy entry u eh .sharing is caring kan kan? ;p

METHOD 1:
shawl/selendang

1. Pakai shawl mcm pic 1.
Pastikan sebelah yang panjang cukup untuk dililit di atas kepala sehingga bawah dagu.

2. Tarik sebelah yang pendek ke belakang.
Lilitkan di leher.

3. Tarik semula ke depan.

4. Pinkan hujung shawl.

5. Keadaan shawl selepas dipin.

6. Tarik sebelah yang panjang.

7 & 8. Lilitkan ke atas kepala.
Pinkan di atas kepala.

9. Selitkan hujung shawl di bawah dagu.

10 & 11. Kemaskan bahagian depan supaya menjadi seperti gambar.

12. Pinkan di atas bahu.

Tara! Siap sudah~!

Method 2:
shawl/selendang yang panjang
(approx 1.8m)


1. Pakai shawl seperti di atas.
Pastikan salah satu sebelah panjang, dan sebelah lagi betul2 pendek.
Tarik shawl dan lilitkan di atas kepala.

2. Pinkan dengan jarum peniti.

(pic bawah ni salah plak numbering dia, bukan ter"skip" steps yeh.. hiks)
6. Lipat hujung shawl seperti gambar di atas.

7. Lilitkan di atas kepala lagi sekali.
Pinkan dengan jarum peniti di atas kepala.

8. Hujung shawl diselitkan di bawah dagu.

Tada~! dah pun siap, pandangan depan dan belakang.

Method 3:
Tudung segi empat


1. Pakai tudung seperti no. 1

2. Lipat tudung seperti gambar no.2

3. Bawak tudung ke bahu kiri dan pinkan.

4. Keadaan tudung selepas dipinkan.

5. Tarik tudung ke sebelah kanan dan lipatkan seperti gambar di atas.

6. Tarik tudung seperti gambar no. 6

7. Lilitkan ke atas kepala.
Pinkan dengan jarum peniti di atas kepala.

8. Selitkan di bawah dagu.

9. Keadaan tudung selepas dililit.

10 & 11. Tarik dan kemaskan tudung serta pinkan.

Yezza~! dah siap..

Method 4:
shawl/selendang


1. Pakai tudung seperti gambar di atas.
Pastikan sebelah panjang dan sebelah pendek.

2. Tarik dan lipatkan sebelah yang pendek seperti gambar di atas.

3. Tarik hujung yang dilipat ke sebelah kanan supaya membentuk segitiga.

4. Pinkan.

5. Kemaskan sebelah kiri.

6. Pinkan.

7 & 8. Tarik sebelah yang panjang dan lilitkan di atas kepala.

9. Kemaskan bahagian leher supaya tidak berserabut.

10. Lipatkan shawl seperti gambar di atas.

11. Lilitkan shawl ke atas kepala.
Pastikan hujung shawl cukup panjang untuk diselitkan bawah dagu.
Pinkan di atas kepala dengan jarum peniti.

12. Selitkan bawah dagu.

13. Kemaskan bahagian leher dan segitiga.

14. Shawl adalah kemas bila kelihatan seperti gambar

keadaan shawl selepas selesai dililit..

UPDATE:

untuk keraskan tudung korang, pakai KIWI Kleen Fabric Starch yeh..

.credit to
NAD. :)

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

.tengok macam cantik kan? .tapi boleh ke i pakai tudung secantik NAD? .huwaaaaa .doakan kejayaan i ehh .kalau nak berubah, memang kena slow-slow kan? .berubah ke arah kebaikan memang lambat sikit, tapi kalau berubah dari pakai tudung, tiba-tiba nak bukak-bukak bagai, sangat cepat pulak .kesian pulak tengok orang yang shock macam tu .orang nak berubah ke arah baik, dia ke arah macam tu pulak .eh i ni, asyik pervert je .hahaha!

.k lahh, till the next entry
.i mahu try pakai shawl ;)
.bai bai!

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

.jangan lupa join Intan's Birthday Contest!
.click HERE to join~