.bila pakai tudung, nampak MACAM matang!

.salam readers~

.wahh rasa macam lamaaaaaaaaaa sangat i tak tulis entry padahal baru sehari .entry sebelum ni pun sebenarnya scheduled post .gila pemalas i ni kan? T___T .i penat ni, baru balik dari melaka .pergi melawat my uncle yang sakit .gerak dari rumah petang .lepas visit my uncle tu, pergi rumah nenek tunang along i, ada kenduri kesyukuran .kiteorang sampai rumah nenek tunang along dalam 8.30 pm .penatnyaaa mahu cerita~ .jadi mahu tepek gambar perasan comel saja ekk ;)




.scroll down.



.eh ni gambar semalam,
time pergi kulai rumah pak long
.dah pandai sikit-sikit pakai tudung
.practice make perfect aite? ;)

.tak ada lah buruk sangat i pakai shawl kan?
.hiks! ;)

.dari tudung, baju and kain, semua nak biru ekk
.HAHAHA!

.posing dalam kereta dengan along

.we are sisters!
.tapi muka lain ekk
.i comel sikit kot ;)
.ni dekat rumah nenek abang wan
*my future BIL*










.lepas kenduri settle, kiteorang gerak balik muar .along tak balik, tidur situ sebab tolong kemas .i balik dengan mama, abah & chacha .tak snap pulak picture doang sebab kiteorang pergi kereta asing-asing .i dengan along naik viva, mama abah and chacha naik exora .sampai rumah dalam pukul 12 am tadi .penatnyaaaaaaaaaa!

.oh ya, sabtu lepas i dapat parcel .yay! .dapat birthday present dari sis ian .dia bagi i baju .sayang lebihhhhh lahhhh dekat sis! *korang tanak bagi i hadiah ke? ;p*

.scroll down.



.thanks sis~

.t-shirt yang comel untuk budak yang comel
.hikss~

.abaikan muka budak kecik yang pucat itu
.focus pada baju comel itu saja ye~


*muka lagi 1o days nak genap 23 y/o!*

.eh, tapi betul lah kan?
.bila i freehair,
muka i nampak macam kanak-kanak rebina
.bila pakai tudung macam mak budak

.eh tak tak
.macam matang sikit
.MATANG KE??

.HAHAHAHAHAHAHAHAHA!

.rasa mahu muntah dengan statement itu
.gila perasan!

.k lah, mahu tidur dulu~
.nanyte korang~~


.Contest Si Manja Berkaca Mata

.salam readers~

.yay! .chacha masuk contest lagik .sila support ehh kawan-kawan sekelian! .kali ni, i masukkan adik kesayangan i ni contest si manja berkaca mata .gambar ni masih fresh from oven .baru snap semalam .mari kita tengok syarat-syarat contest okayh! :)

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*


- Buat satu entry pasal contest ni dengan title Contest Si Manja Berkaca Mata dan jangan lupa linkkan entry ini dalam post anda.
- done (◡‿◡)
- Upload gambar si manja anda yang berusia 1 hari hingga 4 tahun dengan aksi berkaca mata.
- done (◡‿◡)
- Hanya sekeping gambar untuk seorang peserta diterima kay... jadi silalah pilih gambar anak anda yang anda rasakan terbaik.
- done (◡‿◡)
-Nyatakan nama dan umur si manja anda.
- done (◡‿◡)
- Jangan lupa letakkan banner contest ini di entry dan side bar blog anda.
- done (◡‿◡)
- Tinggalkan komen anda di sini dengan link entry blog anda.
- done (◡‿◡)

-Contest ini akan dinilai oleh Mr Hubby aka Abu Mishkah.
-Keputusan adalah muktamad dan akan diumumkan pada 20 Disember 2009.

Apa lagi!! Dapatkan gambar terbaik anak anda sekarang dan sertailah contest ini. Contest ini akan ditutup dengan rasminya pada 10 Disember jam 11.59 malam.

Hadiah yang bakal menanti anda :

Hadiah Pertama
Tupperware Legacy Floria Microwaveable Serving Set


3 X Hadiah Saguhati


JOM RAMAI-RAMAI MASUK CONTEST NI!!

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

.nama.
.intan nurbatrishya.

.nama TAK BERAPA glamour.
.chacha.

.umur.
.3 tahun pada 7 december 2009.
*nak present plssss!*

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.pssst!
.agak-agak chacha boleh menang tak?
.huehuehue~

.cepat-cepat doakan chacha~
.semoga chacha menang!
.aminnnnn~~~

.itu saja untuk kali ini
.bai bai! :)

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

.jangan lupa join Intan's Birthday Contest!
.click HERE to join~

.sumpah, i sangat sangat kolot!

.salam aidiladha~

.wahahaha penipu besar i ni .cakap nak stop blogging kejap sebab kekasih hati jauhhhh di kampung .tapi sekarang sudah post entry baru .actually i tak boleh tidur .thats why mahu merepek sekejap ;p

.err jangan marah i still freehair
.i cakap slow-slow nak pakai tudung
.start time pergi kelas januari nanti
.yay! ;)

.i tengok ramai sangat pos entry pasal hari raya haji .i pun mahu post .tp di sebabkan i macam ngeri bila tengok balik pic lembu yang terkorban petang tadi, i cancel mahu upload gambar .mimpi ngeri wohh! T________T *intan, please jangan imagine!*

.dan hari ini i belajar benda baru tentang perut lembu .wakakaka! .gila lembab i ni .i ingat selama ni dalam perut lembu tu ada daging .i tahu lah, dalam lembu ada hati, limpa, paru, jantung tu semua .tapi i sangatlah terkejut sebab perut lembu tu tak ada daging .penuh dengan ta*k jer .teeehehe! .tapi serius dowh i ingat dalam perut lembu ada daging T________T .gila kolot i ni

.tahun lepas i ada jugak tengok orang sembelih, tapi i tengok jauh-jauh .i pegang camcorder, konon-konon nak rakam, tapi bila tengok balik, video bergegar-gegar *cheh! tangan tak bedung hape?* .actually, tahun ni family i tak korban lembu, tapi makngah i yang korbankan .so, tadi i tengok lah .rumah makngah belakang rumah i jerr .

time korban tadi, chacha pun join tengok .semua orang speechless bila chacha cakap;

".abah, tak baik lah, kesian ia"
".eiii kenapa buat ia macam tu? .kesian ia"
".yeop, kesian ia yeop"

.see? .kecik lagi dah pandai~ .chacha ingat, doang seksa lembu tu kot time doang sembelih .memang chacha tengok darah keluar semua .dia memang asyik cakap kesian dekat lembu tu jerr .yang tak boleh blah nya, siap pakai spek hitam bila tengok lembu korban .hahaha! .maybe sebab panas kot

.gambar curik dari fb yeop
.kiteorang tak dera dia
.dia yang offer diri! ;D

.kat atas ni bukan pic tadi .pic lama kot .time chacha tolong abah bakar sampah dekat belakang rumah .i rasa banyakkkk lagi pic chacha yang lain .nanti lah esok esok i upload .dah malam, malas nak pergi mintak pada yeop ataupun along .eh ok lah, nanti update lagi

.nanyte all~
.havagudream :)
.bai bai!

.p/s:
.tadi TERmimpi ngeri
.sumpah i tak suka mimpi tu
.tapi lega lepas cakap dengan dia
.sayang lebih lahhh! :-*
♥ ♥ ♥

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

.jangan lupa join Intan's Birthday Contest!
.click HERE to join~

.cahaya keimanan~

.salam aidiladha~

.semoga kita semua dapat berhijrah dari
perkara buruk kepada perkara yang lebih baik

.korang korban apa tahun ni?
.i rasa mahu korban
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..rambut!
.arghhhhhhh~
T___T
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
....mencari cahaya keimanan....

.harap-harap perubahan ini kekal :)
.tapi takut tak ikhlas pulak pakai tudung

*macam serabut je i pakai*
=.="


.alaa macamana ni
T____T

.i try slow slow ekk
.i'll try my best!
.pray for my transformation!

.selamat hari raya aidiladha~
.maaf zahir dan batin

.UPDATE.

.sang kekasih pulang ke kampung di perlis .rasa macam jauhhhhhhhh sangat dari dia .padahal selama ni, dah memang jauh pun .so, mood untuk menulis entry setiap hari seakan hilang T__T *rindu nye la ouh*

.tunggu dia pulang, baru mood itu pun pulang
.sebab dia sumber inspirasiku yang tak pernah hilang!

.semoga korang merindui kuuu~
.bai bai!

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

.jangan lupa join Intan's Birthday Contest!
.click HERE to join~

.tutorial #22 - memakai shawls

.salam all~

.hahaha! .i ni dah lah freehair, ada hati nak buat tutorial pakai tudung .shawl pulak tu! .kuikuikui~ .actually i sangat lah happy sebab shawl and syria yang i beli dah sampai .wuuu sangat cantik kot! .i sangat lah sukaaaa .2 dari shawl tu i nak buat hadiah contest .tapi cantik .rasa berat nak let go T____T .waaaa camana ni? .tapi since i dah berniat, i bagi je .dont worry ehh ;)

.mine!
.my 1st shawl~

.contest! contest!

.syria~
.love it!

.so, memandangkan semangat i nak pakai tudung ke kelas on jan 2010 nanti agak tinggi, i pun semangat lah pergi google untuk cari tutorial memakai shawl .and i jumpa satu blog ni .nama dia NAD .nad, i copy entry u eh .sharing is caring kan kan? ;p

METHOD 1:
shawl/selendang

1. Pakai shawl mcm pic 1.
Pastikan sebelah yang panjang cukup untuk dililit di atas kepala sehingga bawah dagu.

2. Tarik sebelah yang pendek ke belakang.
Lilitkan di leher.

3. Tarik semula ke depan.

4. Pinkan hujung shawl.

5. Keadaan shawl selepas dipin.

6. Tarik sebelah yang panjang.

7 & 8. Lilitkan ke atas kepala.
Pinkan di atas kepala.

9. Selitkan hujung shawl di bawah dagu.

10 & 11. Kemaskan bahagian depan supaya menjadi seperti gambar.

12. Pinkan di atas bahu.

Tara! Siap sudah~!

Method 2:
shawl/selendang yang panjang
(approx 1.8m)


1. Pakai shawl seperti di atas.
Pastikan salah satu sebelah panjang, dan sebelah lagi betul2 pendek.
Tarik shawl dan lilitkan di atas kepala.

2. Pinkan dengan jarum peniti.

(pic bawah ni salah plak numbering dia, bukan ter"skip" steps yeh.. hiks)
6. Lipat hujung shawl seperti gambar di atas.

7. Lilitkan di atas kepala lagi sekali.
Pinkan dengan jarum peniti di atas kepala.

8. Hujung shawl diselitkan di bawah dagu.

Tada~! dah pun siap, pandangan depan dan belakang.

Method 3:
Tudung segi empat


1. Pakai tudung seperti no. 1

2. Lipat tudung seperti gambar no.2

3. Bawak tudung ke bahu kiri dan pinkan.

4. Keadaan tudung selepas dipinkan.

5. Tarik tudung ke sebelah kanan dan lipatkan seperti gambar di atas.

6. Tarik tudung seperti gambar no. 6

7. Lilitkan ke atas kepala.
Pinkan dengan jarum peniti di atas kepala.

8. Selitkan di bawah dagu.

9. Keadaan tudung selepas dililit.

10 & 11. Tarik dan kemaskan tudung serta pinkan.

Yezza~! dah siap..

Method 4:
shawl/selendang


1. Pakai tudung seperti gambar di atas.
Pastikan sebelah panjang dan sebelah pendek.

2. Tarik dan lipatkan sebelah yang pendek seperti gambar di atas.

3. Tarik hujung yang dilipat ke sebelah kanan supaya membentuk segitiga.

4. Pinkan.

5. Kemaskan sebelah kiri.

6. Pinkan.

7 & 8. Tarik sebelah yang panjang dan lilitkan di atas kepala.

9. Kemaskan bahagian leher supaya tidak berserabut.

10. Lipatkan shawl seperti gambar di atas.

11. Lilitkan shawl ke atas kepala.
Pastikan hujung shawl cukup panjang untuk diselitkan bawah dagu.
Pinkan di atas kepala dengan jarum peniti.

12. Selitkan bawah dagu.

13. Kemaskan bahagian leher dan segitiga.

14. Shawl adalah kemas bila kelihatan seperti gambar

keadaan shawl selepas selesai dililit..

UPDATE:

untuk keraskan tudung korang, pakai KIWI Kleen Fabric Starch yeh..

.credit to
NAD. :)

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

.tengok macam cantik kan? .tapi boleh ke i pakai tudung secantik NAD? .huwaaaaa .doakan kejayaan i ehh .kalau nak berubah, memang kena slow-slow kan? .berubah ke arah kebaikan memang lambat sikit, tapi kalau berubah dari pakai tudung, tiba-tiba nak bukak-bukak bagai, sangat cepat pulak .kesian pulak tengok orang yang shock macam tu .orang nak berubah ke arah baik, dia ke arah macam tu pulak .eh i ni, asyik pervert je .hahaha!

.k lahh, till the next entry
.i mahu try pakai shawl ;)
.bai bai!

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

.jangan lupa join Intan's Birthday Contest!
.click HERE to join~

review blogshop kegemaran #1

.scheduled post.

.salam readers~


.wuu tak ada kerja sebenarnya .so, sementara nak tunggu benda ni siap, i tulis scheduled entry ni dulu .huhu .i sangat suka shopping .girls mana yang tak suka shopping sila angkat tangan .see? .tak ada kan? .haha macam lah nampak kalau korang angkat tangan pun .huhu~

actually, i dah selalu sangat online shopping .i jarang keluar rumah sebab tak ada transport .cuma ada moto buruk ego i tu je .walaupun i dah berjaya dapat lesen kereta, tapi kereta cuma ada 3 kat rumah ni dan yang bestnya itu bukan kereta i tapi kereta mama, abah dan along .so, i cuma mampu tengok dari jauh je *dah start dah cerekarama tv3 haha*

.hari ni, i nak review pasal blogshop Baby Kids Love kepunyaan kak anna yang comel :) .dekat blog ni, dia jual macam-macam barangan baby .i dah 2x ber-shopping dekat blog ni .dan yang pastinya, i belikan barang untuk chacha .i belikan dia legging .dan harga sangat-sangat-sangat berpatutan!

.ouh comelnya
.adik siapa lah ni ;)

.mula-mula, i beli sehelai je legging tu .saja nak test cantik ke tak bila chacha pakai .then, bila dia pakai, sangat cantik dan comel! .klik SINI untuk lihat kecomelan chacha yang macam angah dia .then, harus lah i pergi beli lagi~ .sehelai RM15 jerr .kalau dekat luar, harga dalam RM20 lebih .ada macam-macam size dan corak .so, kalau korang ada adik atau anak saudara, boleh lah belikan kalau beli banyak, dapat lah murah .baby boy pun boleh pakai jugak tau!

.serius, i suka berurusan dengan kak anna .she is a friendly person .baru-baru ni, i beli 4 helai legging lagi .tapi time tu, dalam account maybank tak cukup duit .cuma cukup untuk bayar 3 helai legging je .nak pergi walk-in ke bank, jauh pulak .so, i hutang lah dulu .then kak anna dengan baik hatinya cakap, bila ada duit baru bayar .dia boleh post dulu .then i cakap, dia percaya ke dekat i? .kang i tipu and tak bayar duit dia macamana? .then dia cakap, kalau i tipu pun, i takkan kaya dengan duit RM15 tu .ekekeke! .betul jugak ek? ;D

.owl & poddler

.yellow goat & chick

.chacha tak sabar-sabar mahu test

.esoknya tu, i terus bankin duit balance yang i hutang pada kak anna .pada i, kak anna sangat pandai cari customer .i mean, dia tak berkira sangat .so, no wonder lah bisnes dia maju .so, kalau korang berminat nak beli, meh ramai-ramai pergi blog kak anna .tak rugi lahh .banyak stok baru akan keluar .korang boleh pre-order .i memang suka buat review pasal benda yang i suka .i tak rugi apa-apa pun .heeee~ .banyak benda lain yang kak anna jual .servis memang terbaekkk lah! .weee~

.nanti i buat review pasal blogshop lain eh
.ada lah dalam 2-3 blogshop yang i suka
.nanti i share dengan korang

.till the next entry
.bai bai!

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

.jangan lupa join Intan's Birthday Contest!
.click HERE to join~