.tutorial #9 - nuffnang

.salam all~

.err mahu buat tutorial nuffnang pulak~
.heee~

.sedikit intro tentang nuffnang

.Nuffnang ni adalah iklan berbayar yang korang boleh letak dalam blog korang .kita akan dapat earnings duit dari iklan ni based on Cost Per Unique Visitor dan Cost-Per-Click .saya start letak nuffnang ni march lepas dan alhamdulillah, dapat earning rm75.55 .klik SINI untuk baca entry tentang duit nuffnang saya~

Nuffnang Registration

1) .mula-mula, korang kena register kat Nuffnang dulu
2) .then isi segala bagai details korang macam address rumah tu semua .make sure semuanya isi betul-betul ye adik-adik sebab ini bukan cobaaaan~ .hiksss!
3) .klik Blog Manager macam kat gambar bawah ni .yang macam saya dah bulatkan tu

.click to enlarge.

4) .then kena add la blog korang tu .kalau korang ada 800 blog pun, sila letak semuanya kalau nak cepat kaya! .huhu~

.click to enlarge.

5) .lepas settle add blog, nanti korang kena buat satu survey .alaa senang saja .tutup mata pun tak boleh~ .huhuhu

Cara-cara Memasukkan Code Dalam Blog

1) .klik Add Ad macam kat gambar di bawah ni

.click to enlarge.

2) .then, korang buka Dashboard-Layout-Edit HTML .then sila tick "Expand Widget Templates"
3).untuk letak code yang pertama di atas header blog korang, sila copy code "To put on header" .then paste dekat bawah code di bawah ni .untuk cari code kat bawah ni, korang leh tekan CTRL+F

<body>
<div id='outer-wrapper'><div id='wrap2'>

<!-- skip links for text browsers -->
<span id='skiplinks' style='display:none;'>
<a href='#main'>skip to main </a> |
<a href='#sidebar'>skip to sidebar </a>
</span>

.click to enlarge.
.kotak hitam code yang perlu cari.
.kotak merah code nuffnang.

4) .then Save Template .cuba preview, ada tak code tu kat atas header korang? .heee~

5) .untuk letak code di side bar, just letak macam nak add gadget tu .buka Dashboard-Layout-Page Elements, then "Add a Gadjet" .dan pilih gadjet "HTML/Javascript" .lepas tu terus copy code "To put on sidebar" dan paste dalam gadjet yang korang ambil tadi dan save! .soooo easy! .then try preview blog korang, jadi tak? (:

6) .korang buka balik Dashboard-Layout-Edit HTML .then korang search code kat bawah ni .macam biasa lah, kalau nak cari code, tekan CTRL+F

<b:include data='post' name='post'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>

7) .then copy code "To put between contents" dekat bawah code yang korang cari kat step 6 tadi .then klik Save Template .done! (:

.click to enlarge.
.kotak hitam code yang perlu cari.
.kotak merah code nuffnang.

.nak bagitahu tips nuffnang naik cepat ^^ .korang kena dapatkan status Gliteratti dulu .and korang jangan letak iklan-iklan lain dalam blog korang macam Advertlets .kalau Google Adsense tak apa .kalau korang letak gak Advertlets tu, nanti korang takkan dapat earnings duit banyak dari Nuffnang .so good luck! .heeee~