.tutorial #5 - favicon comel-comel

.hai kawan-kawan~

.bertemu lagi dalam segmen mari belajar
.bersama teacher intan ^^

.kali ini, saya nak ajar macam mana nak buat favicon

.kepada yang tak tahu apa itu favicon
.sila lihat gambar di bawah

*click to enlarge*

.nampak tak gambar sebelah address box?
.comel kan? (;

.kalau korang nak tukar juga, sila ikut langkah-langkah di bawah

1) Buka Layout; kemudian Edit Html.

2) Cari code ini <b:skin><![CDATA[/*
*untuk memudahkan pencarian, tekan CTRL+F dan copy paste code di bawah*
*untuk select code, tekan CTRL+A*
*untuk copy code, tekan CTRL+C*

*untuk paste code, tekan CTRL+V*
*sorry sebab saya disabled right click* ^^


3) Then copy dan paste code di bawah di ATAS code di Step 2 tadi macam gambar di bawah ni.

<link href='URL image anda' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>


4) Letakkan URL image anda di ruangan yang di sediakan. *tulisan bewarna kuning*

5) Anda boleh google untuk apa-apa image. Pastikan image dalam format JPEG, GIF ataupun PNG. Letak gambar muka sendiri pun boleh! Heee~~

6) Lastly, Save Template. Done!

7) Korang boleh view dan tengok, jadi atau tak. Senang kan?? So, good luck! (: