.tutorial #1 - scroll box

.helo semua~

.atas permintaan kak suziey dan zara
.saya ajarkan ye cara nak buat scroll box ni
.heee segan pula nak ajar


1) mula-mula cik puan cik puan dan tuan tuan sekalian masukkan bawang merah, bawah putih dan halia ke dalam kuali add la images dalam entry macam biasa ek ;)


2)then klik pada Edit HTML, dan lihat pada code image tersebut.


3) masukkan code ini seperti dalam gambar di bawah. copy dan paste code ini di hadapan code gambar (rujuk anak panah gambar atas) *adeh ayat pusing..kalau tak faham, tanya la ek.. tak reti nak explain! hehe*



4) perasan tak code yang dekat step 3 tu ada perkataan "height" dan "width" kan? yang height tu untuk ketinggian box dan width tu pula untuk kelebaran box. korang semua boleh tukar size ikut suka :)

5) lepas tu, dekat akhir code pic tu, korang letak code neh </div> .kalau tak letak, nanti tak jadik.

6)then korang klik balik compose dan siap!
:) *kalau nak letak code-code ni semua kat bahagian Compose terus pun boleh, tak payah pening-pening letak code kat Edit HTML tu .huhu .saha bagi korang pening ^^


.selamat mencuba
.kalau tak faham juga,
.boleh tinggal comment kat bawah ek
:p

*untuk memudahkan pencarian, tekan CTRL+F dan copy paste code di bawah*
*untuk select code, tekan CTRL+A*
*untuk copy code, tekan CTRL+C*
*untuk paste code, tekan CTRL+V*
*sorry sebab saya disabled right click* ^^